B12-vitamin

A B12-vitamin, mint a vitaminok mindegyike, fontos alkotója az emberi szervezetnek. Részt vesz a nukleinsavak felépítésében, a fehérjeszintézisben, elősegíti az aminosavak fehérjékbe való beépülését és fokozza ezek hasznosítását. Mindezek a folyamatok esszenciálisak az egészséges életműködéshez. A B12-vitamin, másnéven kobalamin segíti a vörösvértestek képződését és regenerálódásá, így megelőzi a vérszegénység kialakulását. A gyermekek esetében a növekedést serkenti azáltal, hogy fokozza az étvágyat. De elsődleges szerepe van a szervezet energiaszintjének növelésében, a koncentráló és emlékező képesség javításában. Gyógykészítményként alkalmazzák a hiánytünetei ellen, mint például a súlyos vérszegénység, a testi kimerültség, az ideggyulladás, de még a nagyobb műtét, vagy betegség utáni lábadozás után is kihasználják a szervezet egészére gyakorolt erősítő hatását. Kis mennyiségű hiánya esetén tapasztalható ingerlékenység, sápadtság, látás problémák és testi fáradtság.
Túladagolni nem lehet a vitamint, mivel vízben oldódik. Elérhető a sertés és marhahúsból, a spenótból, a tejből, tojásból, salátákból és a teljes kiörlésű gabonákból.
Napi ajálott mennyiség a 2 mikrogramm. A vitamin különlegessége, hogy a májban felhalmozódhat, és legalább 5 évre elegendőt képes raktározni, annak ellenére, hogy egy vízban oldódó vitaminról beszélünk. Így hiánytünetei évekkel később jelentkeznek csak. A vitamin szintjének csökkenését segíti elő a dohányzás és a rendszeres, nagymennyiségű alkohol fogyasztása.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás