Kezdőlap / Egészség és fitness / Tanácsok a jó alváshoz

Tanácsok a jó alváshoz

Az alvás életünk ismétlődő tevékenysége, állapota, és fontos hatással van mindennapi tevékenységeinkre. Minden egészséges életmódot hirdető program kiemeli, hogy az alvásnak fontos szerepe van a szépségápolás és a fogyókúrák terén is. Talán nem is gondolunk bele, de az alvás minőségének sokkal több jelentőséget kellene tulajdonítanunk, mint az alvással töltött időnek.
– Alakítsuk ki alvási rendünket! Ha minden nap ugyanakkor térünk nyugovóra, a szervezetünk előbb-utóbb megszokja ezt, alkalmazkodik az igényünkhöz.
– Legyen meg az alvás előtti szertartásunk! Hasonlóan az előző ponthoz, ha jelzést adunk a testünknek, hogy itt az idő, akkor könnyebben lecsitul. Lehet a rituálénk része az ágyban olvasás, zenehallgatás, vagy nyújtózkodás is.
– Mozogjunk rendszeresen! A délutáni esti torna segít, hogy a napközbeni rohanás és stressz után testünk-lelkünk le tudjon csillapodni és el tudjunk lazulni, mire a lefekvésre kerül a sor.
– Ne együnk sokat az esti órákban! A bőséges esti vacsora nem csak azért rossz, mert a teli has érzése kellemetlen, hanem mert éjjel az emésztőszerveknek is pihenniük kellene.
– Este kerüljük a doppinghatású szereket! Ha nehezen tudunk elaludni, érdemes átgondolnunk, hogy a nap folyamán mennyi kávét, koffein tartalmú üdítőt, alkohol, cigarettát, csokoládét fogyasztunk, és utoljára mikor vesszük őket magunkhoz a lefekvéstől számítva. Ezek ugyanis mind-mind befolyásolják az alvási ciklus kialakulását.
– Vegyünk egy meleg fürdőt! Ha nagyjából 20 perccel a tervezett elalvás előtt kellemesen meleg vízben áztatjuk magunkat, a testünk azt a jelzést kapja, hogy ideje alvás közeli állapotba kerülnie.
– Mindig sötétben aludjunk! A hálószoba legyen mentes a zavaró zajoktól és fényektől, és az sem jó, ha tévénézés közben próbálunk elaludni.
– Ne legyen túl meleg vagy hideg! Az alváshoz legideálisabb hőmérséklet a 17-18 ˚C.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Leave a Reply