Kezdőlap / Divat-szépség / Állítsuk meg az öregedést!

Állítsuk meg az öregedést!

A bőr meglehetősen bonyolult felépítésű szövet. Hogy az öregedés folyamatát jobban megérthessük, valamelyest meg kell ismerkednünk azokkal a rétegekkel, amelyek alkotják. Elsőnek a legkülső, legfelső réteget kell említenünk, a hámréteget (epidermist), amelynek a felszíne elszarusodott, elhalt sejtekből áll. Ez alatt a réteg alatt erősen fénytörő, szinte világító sejtek láthatók,
mélyebben szemcsézett sejtekből álló réteget találunk, még mélyebben pedig az úgynevezett tüskés sejtek helyezkednek el. A hám legalsó rétege a csíraréteg. Ebben a rétegben a bőrt alkotó sejtek folyamatosan szaporodnak. A csírarétegben képződő sejtek egyre feljebb jutnak a bőr felszíne felé, közben átalakulnak és az előbb ismertetett rétegeket képezik. A kozmetikai készítmények a bőrnek a felső rétegeire hatnak.
A hámréteg alatt található az irha (dermis). Ez szívós, ellenálló, sűrű szerkezetű anyag – a kicserzett irha a mindennapi életben használt bőráruk alapanyaga -, amely főleg kollagén rostokból és rugalmas rostokból áll. Hogy mennyire rugalmas a bór, az ezektől a rostoktól függ. A hálózatot alkotó rostok között egyéb elemek mellett bőven vannak vastag kötőszövetes sövények is.
A hám és az irha alatt található a bőr alatti kötőszövet (subcutis). A kötőszövet is sok rostot tartalmaz, de szerkezete sokkal lazább, mint az irhának, viszont több zsírszövet található benne. A bőr alatti kötőszövet alatt helyezkednek el az arc mimikai izmai, amelyek a bőrön erednek és a bőrön is tapadnak.
Az öregedési folyamat szempontjából a legsúlyosabb következményekkel járó változás a kollagén rostok és a rugalmas rostok mennyiségének a csökkenése. A rostokat tartalmazó irharéteg a kor előrehaladtával egyszerűen elvékonyodik. Ennek az a következménye, hogy csökken a bőr tónusa, azaz természetes feszessége, ugyanakkor egyre rugalmatlanabbá is válik, vagyis a
nehézségi erő vonzásának megfelelően süllyedni kezd. Lógó ráncok, sőt táskák képződhetnek mondjuk az arcon vagy a nyakon, és ezek olyan feltűnő jelek, amelyek – sajnos – nem maradhatnak észrevétlenek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A zsírszövet eltávolítása

Aki már egyszer komolyan harcolt a túlsúlya ellen, az jól tudja, hogy tulajdonképpen egészen elfogadható …

Hozzászólás