Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Vénák és betegségeik

Vénák és betegségeik

A vénák feladata, hogy a szervezet minden részéből összegyűjtsék a vért, és visszajuttassák a szívhez.
Három fő típusukat különböztetjük meg:
– A tüdővénák oxigéndús vért szállítanak a tüdőből a szív bal pitvarába.
– A nagyvérköri vénák az oxigénben szegény vért szállítják vissza az izmoktól, a szervektől és a bőrtől a szív jobb pitvarába.
– A májkapui véna a felszívódott tápanyagokat tartalmazó vért a belekből a májba szállítja.
A vénák gyakran az artériákkal párhuzamosan futnak, de ellenkező irányban. A fejből és a nyakból érkező juguláris vénák a karokból visszatérő vénákkal egyesülve alkotják a felső üreges vénát. A törzs alsó része és az alsó végtagok vénái az alsó üreges vénában egyesülnek.
Hogyan működnek a vénák?
A vér a vénákban egyenletesebben és lassabban áramlik, mint az artériákban. A vénák fala vékony és kevés izmot tartalmaz, de egy sor egyirányú billentyű megakadályozza a vér visszafelé történő áramlását. Ha azonban a billentyűk károsodnak, akkor a vér visszaszivároghat, ami hozzájárul a visszértágulat kifejlődéséhez.
A vér nyomása a vénákban nagyon alacsony, ezért a vér szívhez történő visszajuttatásában a szervezet az izmok pumpáló mozgására hagyatkozik. A lábunkban két egymással összeköttetésben álló vénarendszer található, a felületes és a mély vénák rendszere. Előbbi a bőr alatt, utóbbi az izmokban húzódik. Járás közben a lábikra izmai összenyomják ezeket a vénákat, és a nehézségi erő ellenében felfelé lökik a vért.
A vér visszaáramlására a légzés is hatással van azáltal, hogy belégzéskor csökkenti a nyomást a mellkasban.
Visszértágulat
A láb felületes vénái kanyargóssá válnak és kidagadnak, ami viszketést, fájdalmat, duzzanatot, bőrelváltozást vagy fekélyt okozhat. A betegség rugalmas harisnya viselésével, valamint injekciókúrával, illetve műtéti úton kezelhető.
Visszérgyulladás
Ha a vénák gyulladásba jönnek, az érintett terület vörös, meleg és fájdalmas lesz, rajta kemény duzzanat alakulhat ki.
Mélyvénás trombózis
Vérrögök több okból is képződhetnek a vénákban. Ezek nemcsak a környező területeket károsíthatják, de eljuthatnak a tüdőbe is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Adipositas

Jelentése elhájasodás, elhízás, kóros zsírfelrakódás. Az elhízást manapság az un. testtömeg index segítségével állapítják meg. …

Leave a Reply