Az allergia egy túlzott immunreakció olyan anyagokra, amelyek átlagos körülmények között, a szervezet részéről semmilyen reakciót nem váltanak ki. Azokat az anyagokat, amelyek allergiát okoznak allergéneknek hívjuk. Az allergének lehetnek például: a virágpor (pollen) különböző vegyszerek (mosószerek, aceton, stb) ételek (vanília, kagyló, csokoládé, tej, stb) rovarcsípések (méh, hangya, pók, stb) …
Érdekel a cikk folytatása? »Vészes vérszegénység
A vészes vérszegénységet folsav vagy B12-vitamin-hiány okozza. Főleg a vegetáriánusok körében a szervezetbe nem jut elegendő táplálék. A vészes jelzőt azért kapta, mert korábban valóban súlyos betegségnek számított, ma már azonban vitaminpótlással könnyen gyógyítható. A B12-vitamin-hiány műtéti beavatkozás következtében is felléphet. Ilyenkor a betegek vitamininjekciókat kapnak. Kezeléssel a kilátások jók, …
Érdekel a cikk folytatása? »Tej allergia
A tejallergia az ételallergiák közé sorolható. Kialakulására a csecsemőkorú gyermekek 25 %-nál számítani lehet. Az orvostudomány nem tekinti betegségnek. A köztudatban gyakran összetévesztik a laktóz érzékenységgel (laktóz intolerancia), melyet a laktáz enzim hiánya okoz. A tejallergiában szenvedők már nagyon kis mennyiségű tej elfogyasztása után allergiás reakciókat mutatnak. A laktóz érzékenyek …
Érdekel a cikk folytatása? »