Tej allergia

A tejallergia az ételallergiák közé sorolható. Kialakulására a csecsemőkorú gyermekek 25 %-nál számítani lehet. Az orvostudomány nem tekinti betegségnek. A köztudatban gyakran összetévesztik a laktóz érzékenységgel (laktóz intolerancia), melyet a laktáz enzim hiánya okoz. A tejallergiában szenvedők már nagyon kis mennyiségű tej elfogyasztása után allergiás reakciókat mutatnak. A laktóz érzékenyek azonban képesek kis mennyiségű tej lebontására.
A tejallergia egy IgE-típusú immunválasz, melyet a tehéntej laktalbumin vagy kazein alkotóelemei váltanak ki. Azonban tévhit, hogy a tehéntej allergiában szenvedők a kecske és juhtejet fogyaszthatják, hiszen azok is hasonló fehérje összetételűek.
Tünetei sokrétűek lehetnek. Leggyakrabban hasmenés, hasi görcsök, hányás, puffadás jelentkezhet. De vannak légúti tünetei is; fulladás, asztma, gégevizenyő. Továbbá megfigyelhető még kiütés, bőrpír, szívverés felgyorsulása, vérnyomáscsökkenés, láz, ízületi panasz. Súlyosabb esetben sokk is előfordulhat!
A kezelése nagyon egyszerű, legjobb, ha a tünetek megjelenése és orvossal való konzultálás után a tejet száműzzük az étrendből. Sokk esetén a hisztamin-ellenes anyagokkal és folyamatos kezeléssel tudjuk megelőzni az újbóli előfordulását.
A tehéntej allergia korhoz kötött betegség, a betegek 90 %-a kinövi betegségét 3 éves korára.
Összegezve kijelenthető, hogyha a dietetikus által előírtakat betartjuk az étrendünkre vonatkozólag, akkor tartós panaszmentességet érhetünk el. Azonban fontos az így elvesztett tápanyagok bejuttatása a szervezet számára. Erre megoldást a direkt tej érzékeny betegek részére készített speciális gyógytápszerek bevitele jelent.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás