A tejallergia az ételallergiák közé sorolható. Kialakulására a csecsemőkorú gyermekek 25 %-nál számítani lehet. Az orvostudomány nem tekinti betegségnek. A köztudatban gyakran összetévesztik a laktóz érzékenységgel (laktóz intolerancia), melyet a laktáz enzim hiánya okoz. A tejallergiában szenvedők már nagyon kis mennyiségű tej elfogyasztása után allergiás reakciókat mutatnak. A laktóz érzékenyek …
Érdekel a cikk folytatása? »Táplálék allergia
A táplálékallergia a táplálék elfogyasztását követő kóros humorális vagy celluláris immunválasz, más szavakkal az immunrendszer megváltozott védekezése a táplálék-allergénekkel (antigénekkel) szemben. A megemésztődést elkerülő és így felszívódó makromolekulák, táplálék-antigének különböző immun folyamatokat indíthatnak be. Az antigének túlnyomó részével szemben a szervezet toleráns, de nemegyszer allergiás reakciókkal válaszol. A fő különbség …
Érdekel a cikk folytatása? »