Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Egy ösztönös kapcsolat

Egy ösztönös kapcsolat

A gyermek születésével a baba és mama számára egyaránt egy kalandokban gazdag, csodálatos év kezdődik. Ez idő alatt a kisbaba elsajátítja a fizikai önszabályozás, gondolkodás, a társas kapcsolatok és a kölcsönös érintkezés alapvető szabályait.
A baba-anya kapcsolatnak nincsenek szigorú szabályai: az ösztönös hajlam és megérzés éppúgy helyes lehet, mint ahogy egy szaktekintély általánosított javaslatai hibásnak bizonyulhatnak. Minden kisbaba „kutatási területté” válik édesanyja számára. Maga a fejlődés körvonalaiban mindenkire általános érvényű, azonban az apróbb részletek minden kisbabánál mások és mások. Ezekre maguknak a szülőknek kell figyelniük, hiszen ők azok, kik felelősek gyermekük igényeinek kielégítéséért, életük minden fejlődési fokán. Az anya-gyermek kapcsolat egymást formáló szerepet kap a fejlődés különböző szakaszaiban, de emellett ki kell emelni a környezet fontosságát és befolyásoló hatását is.
A gondozás során az anya idejének legnagyobb részét a táplálásra fordítja, és mindaz, ahogy és amit e tevékenysége közben végez, gyermekének megnyilvánulásaiban igen szorosan kapcsolja kicsinyéhez. Az első év mindkettőjük életének egyik leghosszabb, izgalmakkal és küzdelmekkel teli időszaka. Hiszen milyen különösnek, milyen újnak látják egymást! A mamák milyen kétségbeesett igyekezettel próbálnak rájönni a sírás igazi okára – lázasan kutatva a lehetőségek tengerében, hasztalanul próbálva összeegyeztetni a nagymamák útmutatásaival, vagy éppenséggel a védőnő tanácsaival. Hosszú hetek kellenek ahhoz, hogy észrevegyék, végül mindig a saját magyarázatuk bizonyul helyesnek. Ebben a zűrzavaros időszakban, az anyuka érzéseinek és gondolatainak tengerében mindössze annyi rögzül, hogy itt ez a parányi emberke, aki hihetetlenül aprócska öklével elemi erővel, de mégis valahogy bátorítóan szorítja ujjait, és hatalmas erőfeszítések árán próbálja felé fordítani fejecskéjét.
Ilyen érzések, valamint a gyermeki függőségi viszony mély átérzéséből származó felelősségtudat irányítja a szülés utáni első reakciókat is. Az anya ösztönösen gondoskodik erről a parányi kis emberkéről, mert tudja: rajta kívül ezt a világon senki más nem igényli ennyire tőle.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás