Epekövek

A középkorban úgy képzelték, hogy az egészség négy létfontóságú testnedv egyensúlyának függvénye. Ezek közül az epe, amelynek túltermelődóséval magyarázták a heves, erőszakos vérmérsékletet. Ma már tudjuk, hogy senki sem emiatt lesz indulatos.
A szóban forgó testnedveket a máj termeli, és az epehólyag tárolja, szükség esetén pedig összehúzódva préseli keresztül egy csatornán, az epevezetéken. Innen a vékonybélbe ürül, ahol a zsírok emésztését segíti: apró cseppecskékké alakítja át őket, amihez már hozzá tudnak férni a zsírt lebontását végző emésztőenzimek.
Ha az epe túl sok koleszterint tartalmaz, akkor az kiválva kisebb-nagyobb kövekké tapadhat össze az epehólyagban. Ezek néha csak akkorák, mint a kristálycukor szemcséi, de akár szilva nagyságúra is megnőhetnek.
Van, hogy az epekő semmi problémát nem okoz. Igen veszélyes viszont, ha az epevezetékbe kerül és eldugítja, ami gyulladással és heves fájdalommal (epegörccsel) jár; ez az állapot műtéti beavatkozást tesz szükségessé.
Ha fennáll az epekő kialakulásának veszélye(ebbe örökletes tényezők is szerepet játszhatnak), több olyan élelmiszert kell fogyasztanunk, amely csökkenti a koleszterinszintet. Az is segíthet, ha naponta gyakran eszünk kisebb adagokat, mert ezzel az epehólyagot rendszeres összehúzódásra kényszerítjük, így a kőképződésre nem marad elég idő. Segíthetnek az epehajtó teák is, ezek az epeáramlás fokozására révén megelőzhetik a probléma keletkezését.

Egyéb tudnivalók
A telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek epegörcsöt okozhatnak. Ugyanígy a transzzsírsav-tartalmú zsírok is, amelyek bizonyos margarinokban és feldolgozott élelmiszerekben találhatók.
A hirtelen fogyás az epekövek kialakulásának egyik leggyakoribb oka. Az étkezések kihagyása azzal járhat, hogy az epehólyagban felborul a koleszterin és az epe sóinak egyensúlya.
Egyeseknél hosszabb távon epekőképződéshez vezethet, ha sok édességet esznek. A csokoládé, a fagylalt, a krémes desszert és a sütemények helyett térjünk át az aszalt gyümölcsök és gyümölcssaláták fogyasztására, üdítők helyett pedig natúr gyümölcslevet igyunk.
A kólaízű sötétbarna üdítők többsége foszforsavat tartalmaz, amely képes ugyan felpuhítani és kihajtani az epekövet az epehólyagból, ez azonban igen veszélyes lehet, amennyiben a kő megreked az epevezetékben. Legjobb tehát, ha inkább nem iszunk kólát.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására …

Leave a Reply