Kezdőlap / Egészség és fitness / Női problémák / Fogamzásgátló tabletták hatásának csökkentő tényezői

Fogamzásgátló tabletták hatásának csökkentő tényezői

Magyarországon 1967-ben kerültek forgalomba a fogamzásgátló tabletták. Az első az Infecundin volt, amelyet a Richter Gedeon Gyógyszergyár utódja, a Kőbányai Gyógyszergyár hozott forgalomba, és e névvel is emlékeztetett az elődök oly sokat ígérő hazai kezdeményezésére. Később más összetételű „klasszikus” fogamzásgátló tabletták, így a Bisecurin, az Ovidon, a Rigevidon és az Anteovin is forgalmazásra kerültek. A Continuin csak sárgatesthormon származékot tartalmaz, és főleg szoptató nők számára készült. Az említett esemény utáni tabletta (a Postinor) eltérő hatású. A népesedéspolitikánk egyik nagy eredményeként sikerült meghonosítani hazánkban a két korszerű fogamzásgátlási módszert. Az európai országok fogamzásgátlási gyakoriságának és megoszlásának összehasonlítása azonban egyértelműen igazolja, hogy a magyar nők között a legnagyobb a fogamzásgátló tablettát szedők aránya. Túl kevesen élnek a másik korszerű lehetőséggel, a méhbe helyezhető eszközökkel. Sajnos ezek az adatok egyben a hazai alacsony szülési kedvet is kifejezik. Ez az eltérés a nemzetközi gyakorlattól, vagyis a fogamzásgátló tabletták túlzó, sokszor meggondolatlan szedése egyre inkább felveti a hazai gyakorlat módosításának szükségességét.
A fogamzásgátló tabletta megközelíti az ideális védekezési módot. Hatékonysága 99%-os, és a maradék 1%-ért is valamiféle alkalmazási hiba a felelős. Nem könnyű megérteni, hogy száz tablettát szedő nő közül évente hogy fordulhat elő akár csak egy terhesség is, hiszen a tablettaszedés alatt nincs petetermelés. Természetesen fogamzásra csak a tablettaszedés ellenére bekövetkező petetermelődéskor kerülhet sor. Erre három magyarázat lehet. Egyrészt sok nő szórakozott, és elfelejti bevenni a tablettát. Kétnapos, illetve hosszabb kimaradás pedig már növeli a nem kívánt terhesség bekövetkeztének esélyét. Másrészt sokszor nem gondolnak arra, hogy a komolyabb gyomor-, bélhurutok, amelyek hányással vagy hasmenéssel járnak, eltávolíthatják a tablettákat is, és akkor azok természetesen hatásukat sem fejthetik ki. Végül, az újabb megfigyelések szerint, bizonyos gyógyszerek képesek a fogamzásgátló tabletták hatását részben vagy egészben csökkenteni. Ezek között antibiotikumok: Penicillin, Vegacillin, Maripen, Semicillin; szulfonamidok: Bayrena, Potesept, Quinoseptyl, Sumetrolim; nyugtatók-altatók: Hypanodin, Legatin, Medivaler, Sevenal, Valeriana; fájdalomcsillapítók: Algopyrin, Amidazophen, Azophenum coffeinum, Barbamid, Demalgon, Germicid kúp, Kefalgin, Meristin, Quarelin; epilepsziaellenes gyógyszerek: Diphedan, Neophedan, Ospolot, Ptimal, Sacerno, Sertan; és más szerek, mint a köhögéscsillapító Radipon; valamint a szívbetegek gyógyszere: a Corontin található. Ezek a gyógyszerek különösen az alacsony hatóanyagú Continuin és a Rigevidon hatását közömbösíthetik.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Folyás

A hüvelyt a hüvelynyálkahártya átlátszó, híg váladéka tartja nedvesen. A váladék mennyisége változó. Tüszőrepedéskor, terhesség …

Hozzászólás