Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Fogápolás gyermekkorban

Fogápolás gyermekkorban

A tejfogak kihullása, a fogváltás 6-7 éves korban kezdődik, és kibújásuk sorrendjében 13-14 éves korig tart, miközben a maradandó fogak áttörésének kezdetén és végén alul és felül 4-4 maradandó őrlőfog is megjelenik. Ezen őrlőfogak kibújását nem előzi meg tejfog elvesztése, mert a tejfogak között nincsen megfelelője. Így 14 éves korban 28 foggal dicsekedhet a serdülő gyermek. A 32 fogból álló fogsor a 17-18 éves kortól 22-23 éves korig megjelenő bölcsességfogakkal válik teljessé.
Az első maradandó fogak a 6-7-ik életév során jelennek meg, sorrendben az alsó metszőfogak, majd az első nagyőrlők, amiket 8-10 éves korban a felső metszőfogak követnek. Fontos, hogy tudjuk, ezek az első nagyőrlő fogak maradandóak, nem tejfogak. Nagy jelentőségük van a fogsor és az állkapocs alakjának stabilizálásában, szuvasodása esetén ezért is mindent meg kell tenni a megtartásáért.
Már a tejfogak megjelenésétől kezdve nagyon fontos a fogak védelme, kétéves kortól rendszeres tisztítása, ápolása, de hatéves kortól kezdve már a maradandó fogak pusztulnak, ha nem figyelünk rájuk. A maradandó fogak megjelenésével kiderül, hogy milyen lesz gyermekünk végleges fogsora: szoros, ritka, előre álló vagy szép szabályos gyöngysor. A fogorvos rendszeres látogatását már óvodáskorban érdemes elkezdeni, és lehetőleg még a problémák felmerülése előtt szokja meg a gyermek a fogorvost, a vizsgálatot, a fogászati környezetet. Ha akkor visszük gyermekünket először fogorvoshoz, mikor már esetleg valami fájdalmas beavatkozásra van szükség, akaratunk ellenére elősegítjük a fogorvostól való rettegést és a későbbi komoly problémák jelentkezését.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás