Kezdőlap / Görögország turisztikai látnivalók / Görög főváros : Athén

Görög főváros : Athén

Athénnek, Görögország fővárosának 900 000 lakosa van, de a pireuszi kikötő és az elővárosok lakóival együtt 3,5 millió. A szinte minden oldalról hegyekkel körülvett város az attikai alföld közepén terül el: nyugaton az Aigaleósz (465 m), északon a Párnész (1413 m), északkeleten a Pentelikon (1109), és keleten a Hüméttosz (1026) övezi. Délnyugaton és délen lankás dombvonulat ereszkedik a tengerbe. A város területén az Akropolisz dombja (156 m) és a Lükabéttosz (277 m) emelkedik a magasba. Függetlenül attól, hogy Szalamisz szigete mellett elhajózva közeledünk Pireusz felé vagy észak felől, az új autóúton érkezünk, a város szimbólumát, az Akropoliszt már messziről megpillanthatjuk. Ez a jelkép Athént – ugyanúgy, mint az ókorban – ma is Görögország kulturális és szellemi központjává emeli.

Athén a parlament, a kormány, egy egyetem, egy műszaki főiskola, a görögkeleti érsek (és egész Görögország metropolitái), és a római katolikus érsek székhelye. Mivel a Polyglott sorozatban Athénröl külön kötet jelenik meg, így itt csak átfogó ismertetést adunk a városról, mely azok számára, akik csak egy-két napot töltenek Athénben, elegendő tájékoztatást ad. A hosszabb ideig Athénben tartózkodó turistának a már említett könyvet, valamint a nagy Görögország úti¬könyvet ajánljuk, amelyben a látnivalók részletes leírása mellett számos egyéb hasznos tudnivalót is találunk, így pl. nyitva tartás, belépőik, parkolók, éttermek stb.
Az Akropolisz már az i. e. 2. évezredben is lakott terület volt.
“Iltészeusz, a mondabeli király itt egyesítette az attikai törzseket, és hozta létre az első államszervezetet. A gyorsan felvirágzó város, Athén a Párnész. Pentelikon és Hüméttosz dombok között a síkságon, az Akropolisz lábánál keletkezett.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tenger parti üdülés a 9 szigeten

A turisták igen kedvelik a szigeteket , jelen esetben az Égei szigeteket , amelyet főként …

Hozzászólás