Érdekességek Zadarról

Zadar területe, már a történelem előtti időkben is lakottnak számított. A kőkortól kezdve napjainkig fellelhetőek leletek.Nevének eredete az ősi indoeurópai nyelvig visszavezethető.Eredetileg az “ieudh” szóból ered, amely hullámzást, háborgást jelent. ezt vették át a görögök, a rómaikat és megalkották saját elnevezésüket.A horvátok a latinból kölcsönözték ,így jött létre a “lader” szóból a “Zadar”. Az illírek betelepülését Krisztus előtt a kilencedik századra tehetjük. Itt alakult meg Libur, aki a tengeren kereskedett más községekkel.
Krisztus előtt a második században a Rómaiak elfoglalták a területet , és Zadar területét katonai állomáshelyként használták. A középkorban eleinte a barbárok sokszor ostromolták a területet. Ebben az időszakban Zadar elszegényedett.Ezután terjedt el a kereszténység, és utána megerősödtek, majd megkapták a Dalmácia fővárosa címet.
A város az évszázadok alatt folyamatosan változtatta hova tartozását, nem egyszer volt Velence kezében.
A 15.-16. században a törökök sokat ostromolták, ennek köszönhető a megerősített várfal.
1894 -ben Horvátországban először itt gyúltak ki az elektromos fények az utcákon és a házakban.
Az első világháború alatt az Osztrák-Magyar- monarchia része volt. Ezután a második világháború alatt a város nyolcvan százalékát lebombázták. A háború végére a városnak mindössze hatezer lakosa maradt. 1947-től a város Jugoszláviához került .Zadar az 1955 jugoszláv polgárháború végeztével, került vissza véglegesen Horvátországhoz és azóta is hozzá tartozik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lássuk a csodás Horvátországot!

Horvátország közép-európa egyik állama,Magyarország déli szomszédja.A két ország 800 éves közös történelemre tekint vissza,hiszen 1102 …

Hozzászólás