Split városa

Hazánk déli szomszédja, az Adriai-tenger által határolt Horvátország bővelkedik a turisztikai látványosságokban. Idegenforgalmi szempontból két nagy területre lehet osztani; Belső-Horvátországra és Adriai Horvátországra. Ezeken belül található még több kisebb-nagyobb régió. Turisztikai szempontból a legnépszerűbb az Adriai Horvátországhoz tartozó Dalmácia. Itt található meg Split, mely a főváros, Zágráb után a legnagyobb város az országban.

Ez a régió a látnivalókat tekintve rendkívül változatos, bővelkedik a különféle korok emlékeiben. A Miasszonyunk templom 11. századi bizánci ikonjától kezdve a 13. századi Szent Ferenc templom és kolostoron keresztül, egészen a 17. századi Gripe erődig minden korszak otthagyta a nyomát a városban.
Fontos megemlíteni a Split történelmi műemlék együttest az egykori Diocletianus-palotával, mely a világörökség részét képezi.
A stílusok sokszínűsége is jellemző a városra. Itt található a gótikus stílusú Papalić-palota, a barokk jellegzetességeit magán viselő Cindro-palota, illetve a püspöki palota, mely a neoreneszánsz stílust képviseli.
A múzeumok tekintetében is rendkívül gazdag Split városa; az Archeológiai Múzeum, a Néprajzi Múzeum vagy Művészeti Galéria csupán néhány példa a számos érdekesség közül, melyet a térség magáénak tudhat.
Az összesen húsz római katolikus templom mellett protestáns templomok is megtalálhatóak itt.
Split városában magyar emlékeket is találhatunk; itt kapott végső nyughelyet IV. Béla két lánya, illetve a dóm harangtornyát a magyar királyok középkori domborművei díszítik.

A városba látogatók a nevezetességek sokaságán kívül a természet szépségeit is megcsodálhatják. A nyugati részen fekszik a templomoknak és múzeumoknak otthont adó Marjan-domb, melynek déli lejtőjén remetebarlangokat láthatunk.
A strandolni vágyók körében a legközkedveltebb a Bačvice, ahol esténként strand partik kerülnek megrendezésre. A csendesebb pihenést preferálók számára a Bene strand fenyőerdőkkel körülölelt, sziklás partjai a legideálisabbak.

Split városa tehát valóban rendkívül változatos, maradandó élményt nyújthat mind a szórakozás, mind a kultúra megismerésének szempontjából.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vis, a hajósok szerelmeseinek álomszigete

Cikkemben szeretnék segítséget nyújtani azok számára, akik a horvátországi terület lehetőségeiről érdeklődnének nyaralás céljából. Számos …

Leave a Reply