Kezdőlap / Horvátország turisztikai látnivalók / Horvátország éghajlata, az Adria

Horvátország éghajlata, az Adria

Horvátország éghajlata miatt igen közkedvelt területnek számít a nyaralni vágyók számára. A nyár forró és száraz, míg a tél csapadékos. Éghajlatát tekintve kontinentális, annak is a mérsékelt változata. A tengerparti részein természetesen a mediterrán éghajlat a jellemző, de akadnak hegyvidékei is, ahol a hegyvidéki. Az átlag hőmérséklet a nyaralási szezonban 13 és 26 fok között mozog, ami rendkívül kellemes és elviselhető. Habár az ország kis területen helyezkedik el, tájai nagyon változatosak, a tengerparttól a hegyvidékig minden megtalálható rajta. A Dráva-Száva vidéke, a Dinári hegység és a Horvát tengerpart a legismertebb domborzati elemei a tájnak, s ezek egyben a leginkább látogatott területek is turisztikai szempontból.
A tengerpartja, melyet Horvát Adriának neveznek, az Adriai tenger szárazföldi szakasza Horvátország területén, a leginkább látogatott térség. 1778 km szakaszon húzódik, a szigetek területével összesen azonban 5835 km-es. Ezek a szigetek nem mind lakottak, ahol települések is megtalálhatók, az összesen 66 szigetet jelent. A Kvarner és a Sibeniki öblök vágják keresztül a szigetvilágot, mely még változatosabbá teszi a tájat. Az Adriai part folyamatosan mélyül észak-déli irányban, az átlagos mélysége 250 m. Ez egy karsztos partszakasz, mely tény a világ legtagoltabb partjává teszi az Adriai partokat. Ha idegenforgalmi szempontból vizsgáljuk a partszakaszt, az három részre oszlik. Ezek a részek név szerint az Isztriai félsziget, a Kvarner-öböl és Dalmácia, mint tengerpart. Számos felfedezésre váró területtel bír tehát az ország, de turisztikailag természetesen a legfontosabb a tengerparti szakasz.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vis, a hajósok szerelmeseinek álomszigete

Cikkemben szeretnék segítséget nyújtani azok számára, akik a horvátországi terület lehetőségeiről érdeklődnének nyaralás céljából. Számos …

Leave a Reply