Kezdőlap / Egészség és fitness / Női problémák / Gyakorlati tanácsok tablettaszedőknek

Gyakorlati tanácsok tablettaszedőknek

A tablettaszedést a havi ciklus ötödik napján kell elkezdeni, tehát a havivérzés első napjától számított ötödik napon (esetleg elkezdhető a havivérzés első napján is). Huszonegy napon át (mindennap egyet) kell bevenni, éppen ennyi tabletta van a csomagban. Az utolsó elfogyasztása után hétnapos szünet következik. Ezalatt jelentkezik az ún. megvonásos vérzés, amely tehát nem menstruáció, de ahhoz hasonló. A hét nap letelte után kell elkezdeni a következő csomag tablettáinak szedését. A huszonegy napos, illetve a hétnapos időszakok váltakozása lehetővé teszi, hogy mindig a hétnek azonos napjaira essen a szedés abbahagyása és elkezdése.
A tablettát lehetőleg mindig a nap ugyanazon időszakában kell beszedni. Legelőnyösebb a reggeli időszak. Érdemes például a reggeli fogmosáshoz kötni. Sokan a fogmosó poharukra vagy a tükörre helyezett címkével figyelmeztetik magukat e teendőre.
Gondolni kell arra is, hogy időnként a tabletta elfogy, ezért már a harmadik csomag szedésekor biztosítani kell az utánpótlást. Ha a korábban szakorvos által ajánlott tabletta bevált, a körzeti vagy üzemorvos is felírja a következő három hónapos adagot.
A szedés első hónapjaiban jelentkező áttöréses közti vérzéseknek vagy a szedések között a megvonásos vérzések elmaradásának nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani. Csupán a kezelőorvossal kell megbeszélni az esetleges teendőket.
Legalább évente részt kell venni nőgyógyászati vizsgálaton, rákszűrésen és vérnyomás-ellenőrzésen. Viszont minden mellékhatás vagy szövődmény jelentkezésekor, különösen, ha szív- vagy érrendszeri panaszról van szó, haladéktalanul fel kell keresni az illetékes szakorvost.
Ha a tabletta bevétele véletlenül elmaradt, tizennégy napon át más módon is helyes védekezni. Komolyabb gyomor- és bélhurutnak (tehát hányással vagy/és hasmenéssel járó megbetegedéseknek) ugyanolyan hatásuk lehet, mintha a tabletta beszedése nem történt volna meg. Számolni kell azzal is, hogy más gyógyszerek párhuzamos szedése közömbösítheti a tabletta fogamzásgátló hatását.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csontritkulás (Osteoporosis)

Ahogy egy nő öregszik, csontja elveszíti kalciumtartalmát, ennek eredményeképpen pedig törékennyé válik – ezt az …

Hozzászólás