Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Gyermekgondozás apai szemszögből

Gyermekgondozás apai szemszögből

A gyermekgondozás során az apa minden bizonnyal megitathatja vagy megetetheti a gyereket, tisztába rakhatja (túl sokáig tartották magukat távol az apák az ilyesmitől azzal a kifogással, hogy nincs meg hozzá a kellő hozzáértésük, a kézügyességük és a vizuális-motoros készségük ahhoz, hogy kicseréljék a pelenkát). Kikeresheti a ruháit, letörölheti könnyeit, kifújathatja vele az orrát, megfürdetheti, ágyba rakhatja, mesét olvashat neki, megjavíthatja a játékait, igazságot szolgáltathat a veszekedők közt, segíthet a házi feladat elkészítésében, elmagyarázhatja a törvényszerűségeket és kioszthatja a feladatokat. Az édesapa az összes házimunkában részt vehet: a bevásárlásban, a konyhai előkészületekben, a főzésben és tálalásban, a mosogatásban, az ágyazásban, a takarításban és a mosásban egyaránt.
Ha az apa számára természetes, hogy részt vesz a házimunkában, ezzel – jó társként – nemcsak a felesége terheit csökkenti, hanem azt is bizonyítja, hogy ez a munka létfontosságú a család jóléte szempontjából, hogy ráteremettséget és ítélőképességet kíván, és hogy mindez — amikor otthon van – éppen annyira az ő feladata is, mint a feleségéé.
A fiúknak és lányoknak éppen ezt a tevékenységet kell maguk előtt látniuk: így nőhetnek fel abban a meggyőződésben, hogy a férfi és a nő képességeit és szerepeit egyenlő tisztelet illeti meg.
A XXI. század Amerikájában a férfiak számára hagyományosan a fizetés és a presztízs az elsődleges értékek. Véleményem szerint ennek túlhangsúlyozása sok férfit hajszolt folyamatos versengésbe, a szerzés bűvöletébe, ezért hanyagolja el sok családapa a feleségéhez és gyermekeihez fűződő viszonyát, nem törődik eleget barátaival és emberi kapcsolataival, veszti el kulturális érdeklődését és teszi ki magát egészségét veszélyeztető feszültségnek. Nem tagadom, hogy a megfelelő jövedelem a kétszülős családok nélkülözhetetlen szükséglete, s még inkább az, ha a szülő egyedül neveli gyermekét. Sokkal inkább aggaszt, hogy ez a megszállottság, mellyel a munkahelyi előmenetelre törekszünk, gyakran elviselhetetlen feszültséget teremt a család életében, és sok nő és férfi számára a hivatali munka jelenti az élet legfőbb kötelezettségét.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Totyogók ruhatára

Ahogy a baba növekszik, a ruhanemű vásárlásakor fő szempont, hogy kényelmes legyen, és ahogy a …

2 hozzászólás

  1. Eőry Valentina

    Nagyon tetszik a cikk!A férjem végig kivette a részét a gyereknevelésből, és a kezdetekben amikor még “lábadoztam” sokat segített a háztartás vezetésében is. :)

  2. Köszönöm :) Az én párom is sokat segít(ett) :)

Hozzászólás