Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Gyógynövény: Levendula

Gyógynövény: Levendula

A földközi-tengeri országokban virágzáskor csodás látványt nyújtanak a szélben ringó levendulamezők. Itthon nem szoktunk még hozzá, hogy a levendula molyűzésen kívül másra is jó, sőt akár a konyhában is felhasználható. Nálunk még kuriózumnak számít a levendulaméz, de a portugál és francia eredetű áru mellett már a Csongrád és Békés megyei levendulamezőkről származó, jó minőségű méz is kapható.

Származása:
Az orvosi vagy keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia) a Mediterráneum jellegzetes növénye. Már az ókorban is szívesen használták fejfájás csillapítására, fürdővíz illatosítására és a levegő felfrissítésére. A középkorban Boldogasszony növényének nevezték, amely elűzi a tisztátalan gondolatokat, később lepárolt illóolaja a parfüm- és szappangyártás alapanyaga lett.

Termesztése:
A 40-60 cm magasra növő, vékony, ezüstös szőrökkel borított, szürkészöld levelű, örökzöld félcserje a meszes, száraz talajt kedveli, s jellegzetes aromájának kialakulásához szélvédett helyre és sok napsütésre van szükség. A száraz, kopár részek talajjavítására is telepítik. Édeskés illatú, kékeslila virágai hosszú szárú álfüzéreken nyílnak júniustól augusztusig. A föld feletti részeket illóolajban gazdag mirigyek borítják. Ősszel vagy tavasszal 10-20 cm-es szárdugványról vagy tóosztással szaporíthatjuk. Az alapfaj friss magról vethető nyáron és ősszel, de érdemesebb kertészetben vásárolni, ahol igen széles fajtaválasztók áll rendelkezésre. A beállt töveket ritkítsuk 45-60 cm- re, s mihelyt a virágok fakulni kezdenek, a töveket vágjuk vissza kétharmadnyira, mert ezzel bokrosodásra serkentjük őket! A levágott hajtásokat felhasználhatjuk dugványozásra. Nyár végétől már ne öntözzük, mert a friss hajtások télen elfagynak! A téli erős fagyoktól megvédi a fenyőgallyas takarás.

Gyógyhatása:
Gyógyászati célra a virágokat gyűjtjük, akkor, amikor a virágfüzér alsó része nyílni kezd. Miután a begyűjtött füzéreket fellógatva megszárítottuk, a szárakról lemorzsoljuk a virágokat – légmentesen tárolva sokáig eltarthatók. Teaként vagy fürdővízhez adva nyugtató, vérnyomáscsökkentő, görcsoldó és kedélyjavító hatásúak, illatpárnába téve pedig megkönnyítik az elalvást. Illóolaja (naponta 5-6 csepp cukorra csöpögtetve) javítja az emésztést, az étvágyat. Külső sérülésnél a duzzanatot és a véraláfutást érdemes levendulafőzettel borogatni. A virágokból készült levendulavíz kiváló bőrápoló szer. A levendula illata nemcsak a molyokat űzi el, hanem távol tartja a hangyákat és a levéltetveket is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cholesterol csökkentése, megelőzése

Az ilyen állapotot csökkenteni csak akkor lehet ,ha tudomásul vesszük a baj forrását és tudatosítanunk …

Hozzászólás