Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Gyógynövény: Porcsin keserűfű

Gyógynövény: Porcsin keserűfű

A madárkeserűfűnek és disznópázsitnak is nevezett porcsinkeserűfű (Polygonum aviculare) utak mentén és száraz réteken terem. A talajon elterülő, erősen szétágazó egyéves növény kb. 50 cm hosszú, szívós hajtásain barna hártyás hüvely veszi körül az izeket, 1 -5 centiméteres levelei lándzsa alakúak. Egész nyáron virágzik, csomóban álló apró virágai zöldesfehérek. Gyógyászati szempontból virágzó leveles szára értékes.

Gyógyászati alkalmazása
A népi gyógyászat szerint sokféle betegségre jó. Gyulladásgátló és vizelethajtó tulajdonsága miatt használja reumánál, köszvénynél és egyes női betegségeknél (főleg erős menstruációs vérzésnél és fehér folyásnál), de igénybe veszik köhögés, rekedtség oldására, hasmenés, húgyhólyagbántalmak, vesebetegségek gyógyítására, aranyér kezelésére is. A gyógyszerkönyvek szerint 1 csésze teához az egyedi adag 1,5 g (1 kávéskanál). A teát rövid főzéssel (esetleg forrázással) készítjük, 2,5 dl vízzel, és naponta 2 adagot fogyasztunk belőle. Sebek öblítésére vagy pakolására 10*20 g porcsirrfűból 5-10 perces főzéssel készítünk főzetet.

Vesepanaszokra
Vizelethajtó gyógytulajdonságát a benne levő flavonoidoknak (főleg a hiperozidnak és a kvercitrinnek) köszönheti, de besegítenek a cserzőanyagok és a kovasav is. Ezek nemcsak a vizelet mennyiségét fokozzák, de egyúttal ki is hajtják a vesehomokot, illetve feloldják a meglévő veseköveket is. Krónikus vesegyulladásnál és mindenféle veseelégtelenségnél érdemes porcsintüteát inni, illetve a porcsinfüvet hasonló hatású gyógynövényekkel (kakukkfűvel, bazsalikommal, mezei zsurlóval, édesköménnyel) kombinálni. Vesekő oldására a következő tea javasolt: porcsinfű, gyermekláncfű, csipkebogyómag és lestyán 1:1 arányú keverékéből 1 evőkanálnyit 10-15 percig főzünk 2,5 dl vízben. Naponta kétszer fogyasztjuk, reggeli és ebéd után.

Regenerálásra
Stabilizálja a kolloidok és a kristalloidok közötti egyensúlyt. Minél idősebb az ember, annál kevesebb szilícium van a szervezetében, és emiatt csökken anyagcseréjének az aktivitása. Ilyenkor segítenek a kovasavat tartalmazó gyógynövények (porcsinfű, mezei zsurló, kenderkefű). A szilícium fokozza a regenerációs folyamatokat.

Emésztőrendszeri panaszokra
Gyulladásgátló hatású cserzőanyagai enyhítik a bélnyálkahártya gyulladását. A cserzőanyagok hidrolízisénél keletkezett D-katechin csökkenti a hajszálerek átengedőképességét, ezért a porcsinfüvet emésztőrendszeri vérzéscsillapítóként lehet használni. E hatását fokozzák a szilikonok. Étvágytalanság ellen más gyógynövényekkel kombináljuk. Porcsinfű, fehér ürömfű és ezerjófű 1:1 arányú keverékéből 1 evőkanálnyit leforrázunk 0,5 I vízzel, 15 percig ázni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta kétszer, édesítés nélkül fogyasztjuk, étkezések előtt fél órával, az emésztőnedv termelésének fokozására.

Alacsony vérnyomásra
Normalizálja az alacsony vérnyomást. Porcsinfű, rozmaringlevél, borsikafű, szemvidítófű, izsópfű és fehér ürömfű 1:1 arányú keverékéből 1 evőkanálnyit leforrázunk 0,5 I vízzel, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta háromszor, étkezések után fogyasztjuk.

Tisztítókúrában
Alkotórésze a tisztító (elsősorban tavaszi) teakeverékeknek: 100 g porcsinfű, 50 g csarab, 50 g katángkórószár, 50 g tővisesiglice- gyökér, 25 g kakukkfű keverékéből 1 púpozott evőkanálnyit 4 dl vízben forrásba hozunk, 1 percig főzzük, 30 percig ázni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta négyszer elkortyolgatjuk. A népi gyógyászat tavaszi és őszi méregtelenítésre, tisztításra használja: 2 evőkanálnyit 1-2 percig főzünk 0,25 I vízben, és naponta két-háromszor isszuk.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hipoglikémia

A hipoglikémia a vércukorszint leesését jelenti. Ha a vércukorszint 3,3 mmol/l alá esik, akkor beszélünk …

Hozzászólás