A fiatal gyümölcsfákat az ültetést követően 4-5 éven át minden tavasszal meg kell nyesni, hogy a korona szabályosan szétterülő, ritka, szellős fejlődését elősegítsük. Ezért a korona oldalágain évenként fejlődő, legvégső ún. vezérvesszőket kifelé álló rügyre kell visszametszeni. Az ültetés után visszametszést a vesszők egyharmadára tavasszal végzik.A további visszametszésnél pedig ügyelnünk kell arra, hogy az oldalágak a középső és egyenesen fölfelé növő vezérággal arányosan fejlődjenek. Az alma- és körtefák első évben ne nyessük meg. Ezek koronavesszőjét csak a következő évben vágjuk vissza egyharmad részig. A cseresznye- és meggyfát csak az első évben nyessük, a további években ezeket szabadon hagyjuk növekedni. A diófát egyáltalán nem nyessük. A csonthéjas termésű fákat szilva, barack, ringló ültetés után feltétlenül vissza kell nyesni. Száraz időjárás esetén a fákat öntözni kell. A talaj kiszáradást úgy gátoljuk, hogy a fák alját tenyérnyi vastagon trágyával letakarjuk. A fa körüli területet gyakran meg kell kapálni, hogy a talajt állandóan mentessé tegyük a gyomtól. Ha a gyümölcsfa elvénül, s ezért termése apró, meg kell fiatalítani. Ez azt jelenti, hogy minden ágat 1-2 méterre vissza kell nyesni. Ezt kora tavasszal végezzük. A fűrésszel lenyesett ágak után visszamaradt sebeket éles késse simára faragjuk, és oltó viasszal azonnal bekenjük. Az erősen visszanyesett faág csonkjain fejlődő hajtásokból neveljük az új koronát. Pár év múlva ismét bő, nagyra fejlődő termést fog adni.
Címkékgyümölcsfa kapálni termés ültetés
Ezt mindenképpen olvasd el!
Idős gyümölcsfa gondozás
Idősebb fának az 5-6 éves fákat lehet nevezni. A tavasszal végzett nyesés alkalmával a fák …