Hagymafélék

A főzőhagyma, a póré-, a fokhagyma stb. a napos, könnyű talajokon fejlődik jól.
A főzőhagymát répával, uborkával, szamócával, kaporral és borsikafűvel (csomborral) vegyes kultúrában is nevelhetjük.
A póré tápanyagban gazdag, mély rétegű talajt kíván. Télálló, tehát későn is ültethetjük.
A fokhagyma nemcsak az emberek számára nélkülözhetetlen gyógynövény. A biokertben a növények egészségi állapotát is kedvezően
befolyásolja. Termesztése a főzőhagymáéhoz hasonlít. A gyöngyhagyma melegigényes, de nagyon jól lehet a dughagymával együtt termeszteni.
Hüvelyesek
Ebbe a csoportba tartozik az étkezési bab, a lóbab, a szója, a borsó, a lencse stb. A bokor- és a karós bab igényei hasonlóak. Jó fejlődésük feltétele a humuszban gazdag, káliumot kellő mennyiségben tartalmazó talaj. A lóbab nem ennyire igényes. Már február folyamán vethető, s emiatt értékes elővetemény lehetne.
A szóját a bokorbabhoz hasonlóan termesztjük. A dióéhoz hasonló az íze, magas fehérje- és vitamintartalma miatt egyre kedveltebb zöldségnövény.
A borsó kevéssé igényes a talajra. A vetésforgó harmadik lépcsőjében is termeszthető. Több borsófajta támasztékot igényel.
Évelő zöldségfélék
Az évelő zöldségfélék csoportjába soroljuk a rebarbarát, a spárgát, a tormát stb.
A rebarbara a humuszban gazdag, laza talajokat kedveli, de száraz időben a talaj megfelelő vízellátásáról gondoskodnunk keli! Ennek a növénynek csak levélnyelét fogyasztjuk. Tőosztással szaporítjuk, s csupán 8-10 évenként kell áttelepíteni.
Nagyon jövedelmező lehet a spárga telepítése annak ellenére, hogy egy spárgaültetvény kialakítása – a talaj szerkezetétől függően nagyon költséges befektetés. A spárgát akár 20 éven át is szedhetjük ugyanarról a helyről, ha az ültetvényt megfelelően ápoljuk.
A torma rendkívül igénytelen zöldségféle, olyannyira, hogy ha nem ügyelünk, terhes gyommá is válhat. Minden talajon megterem, vitamindús.
ellenálló képességünket növelő hatása miatt egyre jobban az érdeklődés előterébe kerülő növény.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Automata öntözés

Mindenki tudja ahhoz, hogy szép legyen a kert és a virágok gyönyörűen, pompázzanak szépségükben ahhoz …

Leave a Reply