Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Könyv / Harry Potter varázsa

Harry Potter varázsa

Vajon miben rejlik J. K. Rowling könyvsorozatának sikere? A varázslatban. Már maga az mágikus, hogy az írónő már az első Harry Potter könyvvel elérte azt, hogy olyan gyerekek is szívesen, sőt élvezettel olvasták a kötetet, akik azelőtt nem tartották szórakozásnak az olvasást, és könyvet csak kényszerből ragadtak a kezükbe.
Mindenkinek a fejében van egy olyan világ, ahova szívesen elvonulna. Hát ő is teremtett egy olyan kitalált világot, ahova a gyerekek előszeretettel „menekültek”, mert annyira a magukénak, közelinek érzik, és bele tudják élni magukat. Persze nem csak gyerekekről van szó, felnőttek is népes számmal váltak rajongóvá.
Akik egy kicsit is érdeklődnek a természetfeletti iránt, akik szeretik a varázslattal, mágiával, boszorkánysággal kapcsolatos filmeket, sorozatokat és egyéb kitalációkat, azokat egytől egyik rabul ejti a fiatal varázslótanoncok világa.
A történet nem csak azért jó, mert Rowling mesésen szavakba öntötte azt a világot, amit mi, a témára fogékonyak csak elképzeltünk, de olyan mesterien szőtte a szálakat, hogy az olvasó kínok árán tette csak le a könyvet, annyira szívesen olvasta volna tovább. Az események magával ragadóak, fordulatban gazdagok és kiszámíthatatlanok (persze a sokadik olvasás után már nem). Izgalmas, és titkokkal teli. A titkok nagy részére fény derül előbb, vagy utóbb, de akkor is akkorát koppannak, hogy az ember mást nem tud gondolni magában, mint azt, hogy „ezt ennél jobban ki sem találhatta volna”. Minden részlet aprólékosan van kidolgozva, és a legjelentéktelenebb visszautalások is mind arról árulkodnak, hogy az írónő milyen fantáziadúsan és mesterien talált ki mindent. Nem tipikus tündérmese, hanem egy külön világ, sajátos értékrendszerrel. A piszkosul szövevényes történet mellett igazán jól kiforrt személyiségek, hihetetlen pontossággal megformált karakterek jelennek meg benne. De hogy a könyvek ennyire olvastatják magukat és magával ragadóak, az Tóth Tamás Boldizsárnak, a fordítónak is köszönhető.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Biblia felosztása: az Újszövetség

A mai ember számára talán legtöbb üzenetet a Bibliában szereplő Újszövetség könyvei adják. A tömör, …

Hozzászólás