Hererák

Hererák
A hererák megnagyobbodott herét vagy a herezacskóban daganatos duzzanatot okozhat. A herezacskóban lévő legtöbb duzzanatot nem hererák okozza, a here daganata azonban többnyire rosszindulatú. A hererák oka nem ismert, de azoknak a férfiaknak, akiknek a heréi 3 éves korig nem szállnak le a here-zacskóba, sokkal nagyobb esélyük van hererák kialakulására, mint azoknak, akiknek heréi leszállnak erre a korra. A legtöbb hererák 40 évesnél fiatalabb férfiakban fordul elő. Négy ráktípus fejlődhet ki a herében: szeminoma, teratoma, embrionális karcinóma, és koriokarcinóma.
Tünetek és diagnózis
A hererák kemény, növekvő duzzanatot hoz létre a herezacskóban, ami fájdalmas lehet. Esetenként a daganaton belül lévő vérér megreped, aminek következménye a duzzanat gyors növekedése, jelentős fájdalmat okozva. A herén lévő tapintható dudort komolyan kell venni, és késlekedés nélkül orvosnak kell megvizsgálni. A fizikális vizsgálat és az ultrahang segít az orvosnak meghatározni, hogy a duzzanat a heréből származik-e. Ha a kiemelkedés tömör daganatnak tűnik, különösen, ha a herén van, kis szövetdarabot távolítanak el mikroszkópos vizsgálat számára (biopszia). Az eljárás előtt a beteg helyi érzéstelenítésben részesül, a here nem károsodik. Hererákos férfiakban, a vérben két fehérje szintje (alfa-fötoprotein és humán koriogonadotropin) gyakran emelkedett. A vérvizsgálatokat a rák szűrésére és a kezelés hatásának követésére is lehet használni. Ha a vérszint kezelés után emelkedik, a rák valószínűleg visszatért.
Kezelés
A hererák kezelésének első lépése az egész here sebészi eltávolítása. A másik herét nem távolítják el, hogy a férfinak megfelelő férfi-hormonszintjei legyenek és termékenyítőképes maradjon. A daganatok bizonyos típusainál esetleg a hasüregben lévő nyirokcsomókat is eltávolíthatják, mivel a rák először általában arra terjed.
A kezelés sugárterápiából, valamint sebészi beavatkozásból áll, különösen szeminoma esetén. A sugárzást általában a hasüregben, a mellkasban és a nyakon lévő nyirokcsomókra irányítják, hogy megpróbálják elroncsolni a szóródott ráksejteket.
A már szóródott hererákon gyakran sebészi beavatkozás és kemoterápia kombinációjával kezelik. A kilátások a daganat típusától és kiterjedésétől függenek. A szeminomában, teratomában, vagy embrionális karcinómában szenvedő férfiak több, mint 80%-a él még 5 évig vagy tovább. A rákkezelés egyik nagy eredménye, hogy a legtöbb, áttétet képzett hererákot ilyen hatékonyan tudják gyógyítani. A ritka, rendkívül rosszindulatú koriokarcinómában még az 5 éves túlélés is nagyon kevés betegnek adatik meg.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kemoterápia

A beteget olyan gyógyszerekkel (sejtmérgekkel, citosztatimukokkal) kezelik, amelyek a ráksejtek szaporodását gátolják és/vagy azokat megölik. …

Hozzászólás