Kezdőlap / Rákos megbetegedések / Kemoterápiás mellékhatások enyhítése

Kemoterápiás mellékhatások enyhítése

Kemoterápiás mellékhatások enyhítése

A kemoterápiás kezelés kellemetlen és káros mellékhatásainak többsége nagymértékben csökkenthető. Erről elsősorban az orvosától kérjen tanácsot! A legelső és legkellemetlenebb, amely megkeseríti az emberek életét, az a hányinger. A megelőzésére és leküzdésére többféle hányáscsillapító gyógyszer áll rendelkezésre. A gyógyszereken kívül azonban számos olyan módszer van, amelyekkel a hányinger csökkenthető. Tanácsos például egyszerre keveset, de sűrűbben és magas tápértékű ételeket fogyasztani. Kerülendő a nehezen emészthető, zsíros, illetve erősen fűszerezett vagy a túl forró étel. Táplálkozzunk lassan, megfontoltan, étkezés után ajánlatos a fél órás ágynyugalom. hasmenés kialakulása esetén mindenképpen diétát kell tartani. Némely rákellenes szer mellékhatásaként nem hasmenést, hanem éppen ellenkezőleg, székrekedést okoz, ezért is fontos a várható mellékhatások felől előre tájékozódni.
Hajhullást nem minden kemoterápiás kezelés okoz, s amelyik ki is válthat ilyen mellékhatást, az sem mindenkinél idézi elő. A hajhullás a kemoterápia következtében 10-16 nap múlva alakul ki, és a haj elvesztése csak átmeneti jellegű.
Ugyanakkor tanácsos 3-5 naponkénti hajmosás, magas proteintartalmú és kevésbé szárító hatású gyengébb sampon használatával. Fokozottan kell óvni a fejet nyáron az erős napsütéstől, télen pedig a hidegtől. Nálunk a rászoruló betegnek a paróka receptre írható fel és a rákellenes szervezetek segítséget nyújtanak annak kedvezményes beszerzésében.
A kemoterápiás kezelésben részesülő betegeknél könnyebben és gyakrabban lépnek fel fertőzések, mert a kemoterápiás szer a vérképzést károsítja, és a fehérvérsejtszám nagymértékben lecsökken. A betegnek az otthonában is mindent el kell követnie, hogy a fertőződés kockázatát a minimálisra mérsékelje. Tartsa távol magát a hűléses, influenzás hozzátartozókat, látogatókat, de még a kedvenc háziállatait is. Ne takarítsa az állatok almát, madár ketrecét, kerüljön minden bakteriális vagy gombás fertőződési lehetőséget. Ilyenkor még a mosatlan, hámozatlan gyümölcs, zöldség, a nyers tej- és a tejtermékek, a felvágottak, de esetenként a szobanövények is veszélyes fertőzőforrást jelentenek.
Esetenként fokozott vérszegénység is kialakulhat, mert a véralvadásban kulcsszerepet játszó vérlemezkék száma lecsökken. Ilyenkor kerülendő az erőlködéssel járó tevékenység, és minden, amely sérüléshez és így vérzéshez vezethet.
Borotválkozáshoz villanyborotva ajánlott. A szájüreg, a gyomor-béltraktus, a légutak és húgyutak nyálkahártyája különösen hajlamos vérzésre. Emiatt például tilos aszpirint szedni, mert fokozza a vérszegénységet.
A kemoterápia csontvelőműködést károsító vérképzést gátló hatása következtében vérszegénység is kialakulhat. A betegnek többet kell pihennie, különösen a kezelések előtt és azt követően. A szokásosnál lényegesen bőségesebb folyadékfogyasztás ajánlott.
Tudatában kell lenni annak, hogy a gyógyszerek a spermiumokban olykor károsodást idézhetnek elő. Az ilyen spermiummal létrejött megtermékenyülés a magzatnál súlyos fejlődési rendellenességeket okozhatnak. Női betegeknél a kemoterápiás szerek károsíthatják a petefészket, csökkenthetik azok hormontermelését. A gyermekvállalással legalább két kezelésmentes év elteltéig ajánlatos várni, mivel a rákellenes gyógyszerek veleszületett fejlődési rendellenességeket okozhatnak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A rák fajtái és előfordulása

A rákos betegségek fajtái és gyakoriságuk A rák nem egyetlen betegség, több, mint 200különböző betegség …

Hozzászólás