Kezdőlap / Egészség és fitness / Jóga / Jóga mint életforma

Jóga mint életforma

A jóga fejleszti testi-lelki egészségünket, önismeretünket, egészségi állapotunkat. A jóga nem csupán meghatározott feladatsorok egymás utáni elvégzése, nem csupán alkalmi átmozgatása testünknek, hanem annál sokkal több. A jóga egy életforma.
Rohanó világunkban a legfontosabb dolgokat hagyjuk figyelmen kívül, sajnos ezek közé tartozik az egészségünk is. Bár sokan felfigyeltek a média hatására az egészségtelen táplálkozás, és egészségtelen életmód káros hatásaira, mégsem sokat törődnek ezekkel. Pedig nem kell bonyolult dolgokat tennünk.
Elég ha a mindennapi rohanásban, egy pár percre kizárjuk a külvilágot,és kapcsolatba lépünk magunkkal, megkeressük belső bölcsességünket, és rátalálunk a belső egyensúlyra. Ez lehet akár egy kellemes ebédutáni séta a szabadban, néhány percnyi meditáció, vagy akár egy délutáni alvás is.
Mint azt említettem a jóga nem csupán mozgás, hanem egy életforma, melyhez hozzá tartozik, hogy életvitelünket is egészségesebbé alakítjuk. Itt sem kell nagy dolgokra gondolni. Nem kell mától elfelejteni a disznótorost, és mindent salátása, meg csírákra cserélni ; de hagyjuk abba a dohányzást! A jóga filozófiája szerint a dohány nyugtalanítja az elmét, sötétséget és tunyaságot okoz. Ha sikerülne megszabadulni ettől a szokástól, a szervezetből távoznának a méreganyagok, testünk és elménk tisztábbá, nyugodtabbá válna. Ezenkívül kerüljük a koffeint is. A kávéban, és teában található koffeinmesterséges energia szervezetünk számára. Serkentő hatására nehezebbé válik a pihenés, lazítás. Koffein nélkül könnyebb a meditáció is. A másik káros méreg a szervezet számára,az alkohol. Alkohol nélkül javul a fizikai állapotunk, és a szellemi tisztánlátásunk is. És mindezek mellett ha rendszeresen gyakoroljuk a jóga testhelyzeteit, légzéstechnikáit és a relaxációt, azt tapasztaljuk, hogy elménk és testünk egyre nyugodtabb magatartási mintákat vesz fel. A jóga testhelyzetei újfajta nevelésben részesítik az izmokat, és megtanuljuk ellazítani testünket, lelkünket. Próbáljunk naponta legalább 30 percet gyakorolni. A rendszeresség a lényeg.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A jógaterápia tudományos alapja

A tudósokat azóta foglalkoztatja a jóga agyra és testre gyakorolt hatása, amióta az betört a …

Hozzászólás