Kezdőlap / Tisztítókúrák / Néhány tisztítókúrák

Néhány tisztítókúrák

A böjtölés nem új keletű gyógymód, már ősidők óta alkalmazzák prevenciós céllal. Ma a különféle tisztítókúrák reneszánszukat élik. A nyugati orvostudomány kezdi újra felfedezni jótékony hatását: fiatalít, megújít, megelőz.

A tisztító módszereket már az ókori Egyiptomban is alkalmazták. Hippokratész, az ókori görög gyógyító rendkívüli jelentőséget tulajdonított e kúráknak bizonyos betegségek – krónikus gyulladások, akut bélfertőzés, pikkelysömör – kezelésében.
A böjt hatékonyan alkalmazható bizonyos betegségek, például krónikus gyulladások, magas vérnyomás, asztma, allergiás megbetegedések, néhány anyagcsere betegség esetén. A böjtölésnek nem csak fizikai hatásai ismertek, hanem lelki is, ahhoz, hogy az ember rászánja, magát a tisztulásra kell hozzá akaraterő és kitartás, ahhoz hogy sikeresen végig tudja csinálni.
A böjt során bizonyos élvezeteket meg kell vonunk magunktól ilyen például egyes étel ital, dohányzás, és a szórakozás. Ez egyfajta próba az önmegtartóztatásnak.

Élelmiszereink legtöbbjét szintetikus adalékokkal színezik, javítják, lágyítják, ízesítik, konzerválják. Ezek a mérgező anyagok lerakodnak a szervezetünkben, melyek negatívan folyássólyák be egészségünket. A böjt során ezektől a káros anyagoktól kell megszabadulnunk.
Pár példa az orvostudományban anti-aging medicina összefoglaló néven alkalmazható tisztítókúrákra

Burgonya- és rizsnapok

A kúra alatt szigorúan csak burgonyát vagy rizst lehet fogyasztani, a zsiradék és a só teljes mellőzésével. Zöldfűszerekkel ízletes püré készíthető a burgonyából, amely köré a tányérra friss vagy párolt zöldségek kerülhetnek dekorációként. De a dekorációt nem szabad elfogyasztani. Ez a fajta kúra pár napig alkalmazható.

Melius-kúra
A kúra kezdő és haladó szintből áll. A kezdő fokozat speciális ételek fogyasztását írja elő, amelyek közül egy választható:
– főtt barna rizs
– vegyes nyers saláta, speciális öntettel
– speciálisan párolt zöldségek, zöldséglevesek
– idénynek megfelelő friss gyümölcsök
Mindez testsúlytól függően 2-3 liter Melius-féle tisztító gyógyteakeverékkel egészül ki, amelyet mézzel, citromlével ízesítenek.

Haladó fokozatban az alábbi étrendek közül lehet választani:
– zöldségleves szűrt leve, Melius-féle tisztító gyógytea, ásványvíz (összesen 3 liter)
– 2 liter frissen préselt zöldség- és gyümölcslé, 1 dl biobor
– tejsavó, Melius-féle tisztító gyógytea, ásványvíz (összesen 3 liter)

Basti

A bélrendszer tisztítását jelenti, amelynek számos formáját különbözteti meg a keleti orvostudomány. A 30 percig tartó kezelés célja a belek méreganyagoktól való megtisztítása, a vastagbél működésének helyreállítása, a bélmozgások gyorsítása. Egyik fajtája a jóga bizonyos gyakorlatait használja fel.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tisztítókúra

Bizony itt a tavasz. Ilyenkor ébredünk rá arra, hogy az elmúlt pár hónapban ellustultunk, többet …

Leave a Reply