Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / Hogyan neveljünk kaktuszt?

Hogyan neveljünk kaktuszt?

A kaktuszoknak több mint 200 faja ismeretes és némelyik fajhoz száznál is több fajta kaktusz tartozik.
A kaktuszok a pozsgások családjába tartoznak. A pozsgás növényekre az a jellemző, hogy a hosszabb szárazságot is nagyon jól tűrik, mivel húsos szöveteikben képesek vizet raktározni. A kaktuszok változatos formáikkal, csodálatos virágaikkal kápráztatnak el minket.
A kaktuszokra az az általános szabály érvényesül, hogy minél több szőre annál több napfényt visel el.
Mielőtt elkezdjük a kaktuszok átültetést, mindig a megfelelő kaktusz földet vásároljuk meg részükre. A levélkaktuszokat korhadt nagy mennyiségű komposztba neveljük, a meszet nem tűri. A tövises és szőrös kaktuszoknak ezzel szemben sok mészre van szüksége. Azt, hogy mennyi mészre van szüksége egy kaktusznak nehéz meghatározni, ha azt vesszük észre, hogy kaktusz „sápadttá” válik, akkor biztosak lehetünk benne, hogy túl sok meszet kap. A kaktuszok többsége a kősivatagokból származik ezért fontos, hogy földje nagyon jó vízáteresztő képességgel rendelkezzen. Kaktuszföldet magunk is előállíthatjuk, komposzt, homok, kavics egyenlő arányú keverékével.
A kisebb kaktuszokat két évente a nagyobbak háromévente ültessük át. Ügyeljünk arra, hogy az új cserép átmérője legalább 3 cm-el nagyobb legyen a régi cserépnél. A kaktuszt mikor átültettük locsoljuk meg, tegyük melegebb helyre és néhány napig óvjuk a túlzottan erős napfénytől.
A kaktuszt egész nyáron rendszeresen öntözzük, ügyeljünk arra, hogy a tálka alján ne álljon víz, mert különben a kaktusz elrohad. A kaktuszt nem kell gyakran trágyázni elég, júniusba és júliusba kéthetente megöntözzük nitrogéntartalmú tápoldattal.
A kaktusz szerény igényű, gondozása egyszerű. Ezért bárki aki kedvet kap, nyugodtan vágjon bele a tartásába.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Automata öntözés

Mindenki tudja ahhoz, hogy szép legyen a kert és a virágok gyönyörűen, pompázzanak szépségükben ahhoz …

Leave a Reply