Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Irritábilis bél szindróma

Irritábilis bél szindróma

Aki Irritábilis bél szindrómában (IBS) szenved, egy idő után úgy érezheti, hogy-ha nem is a világ, de- az ételek összeesküdtek ellene, ugyanis sohasem tudhatja, miként reagál rájuk túlérzékennyé vált bélrendszere. Nem kell azonban kétségbeesni: a szervezet szeszélyeit figyelembe vevő, testre-szabott étrend ismét élvezetessé teheti az evést.
Amikor megeszünk valamit, a nyelőcső, a gyomor és a bélrendszer egészen enyhe, egyenletes összehúzódásokkal továbbítja az ételt végig a tápcsatornán. IBS-nél az összehúzódások felgyorsulnak vagy lelassulnak, nem összehangoltak, és a normálisnál néha jóval erőteljesebbek. A bélrendszer irritábilissá( érzékennyé) válik, és a következő tünetek léphetnek fel: felfúvódás, bélgázosság, hasfájás, hasmenés, székrekedés, ez utóbbi kettő gyakran egymást váltogatva.
Az orvosok korábban azt hitték, hogy az IBS csak a vastagbelet (a bél utolsó másfél méteres szakaszát) érinti.
Ma már tudjuk, hogy a teljes tápcsatónára kiterjedhet, és másutt is kiválthatja és súlyosbíthatja, s miután az IBS-ben szenvedők számára állapotuk eleve stresszel jár, ördögi kör alakul ki. 
Tekintve, hogy az IBS mindenkinél más tüneteket okozhat, ezek enyhítésének szempontjából a legjobb, ha első lépésként étrendi és tünetnaplót kezdünk vezetni. Megéri a fáradságot, mert ennek segítségével azonosíthatóvá válnak a problémás élelmiszerek, amelyeket ki kell iktatni, és azok is amelyek valószínűleg kedvező hatásúak.
S ha még nem tettük volna meg, mindenképpen menjünk el orvoshoz, mert meg kell állapítani, hogy tényleg IBS-ről van-e szó, vagy a tüneteket valamilyen bajosabb betegség okozza.

Nyugtató orvosság éjszakára

Ha az emésztés normális, a belek izomzatának mozgását ritmikus, szakaszos összehúzódás és elernyedés jellemzi.
Stressz, koffeintértálmű italok fogyasztása vagy dohányzás hatására az izom-összehúzódások általában erőteljesebbé válnak, felborítva a bélrendszer érzékeny belső egyensúlyát és a salakanyagok ki-választásának folyamatát.
Az izomlazító tulajdonságokkal rendelkező magnézium-citrát mérsékelheti az IBS tüneteit: a székrekedést, a hasgörcsöket, a felfúvódást. 
Az adagolással éppen ezért óvatosnak kell lenni, nagy mennyiségben alkalmazva ugyanis hasmenést okozhat. 200-800 mg-nyi port oldjunk fel vízben, a használati utasítást követve, majd lefekvés előtt kortyolgassuk el még melegen.

Mindig tartsunk natúr joghurtot a hűtőben, és fogyasszuk reggelire vagy napközben ezt az emésztőrendszerre igen jótékony hatású táplálékot.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Veszélyben a nyelv

Aki inkább leharapja a nyelvét, mintsem megszólaljon, valószínűleg jó oka van rá. A nyelv „csak …

Hozzászólás