Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Irritábilis bél szindróma

Irritábilis bél szindróma

Aki Irritábilis bél szindrómában (IBS) szenved, egy idő után úgy érezheti, hogy-ha nem is a világ, de- az ételek összeesküdtek ellene, ugyanis sohasem tudhatja, miként reagál rájuk túlérzékennyé vált bélrendszere. Nem kell azonban kétségbeesni: a szervezet szeszélyeit figyelembe vevő, testre-szabott étrend ismét élvezetessé teheti az evést.
Amikor megeszünk valamit, a nyelőcső, a gyomor és a bélrendszer egészen enyhe, egyenletes összehúzódásokkal továbbítja az ételt végig a tápcsatornán. IBS-nél az összehúzódások felgyorsulnak vagy lelassulnak, nem összehangoltak, és a normálisnál néha jóval erőteljesebbek. A bélrendszer irritábilissá( érzékennyé) válik, és a következő tünetek léphetnek fel: felfúvódás, bélgázosság, hasfájás, hasmenés, székrekedés, ez utóbbi kettő gyakran egymást váltogatva.
Az orvosok korábban azt hitték, hogy az IBS csak a vastagbelet (a bél utolsó másfél méteres szakaszát) érinti.
Ma már tudjuk, hogy a teljes tápcsatónára kiterjedhet, és másutt is kiválthatja és súlyosbíthatja, s miután az IBS-ben szenvedők számára állapotuk eleve stresszel jár, ördögi kör alakul ki. 
Tekintve, hogy az IBS mindenkinél más tüneteket okozhat, ezek enyhítésének szempontjából a legjobb, ha első lépésként étrendi és tünetnaplót kezdünk vezetni. Megéri a fáradságot, mert ennek segítségével azonosíthatóvá válnak a problémás élelmiszerek, amelyeket ki kell iktatni, és azok is amelyek valószínűleg kedvező hatásúak.
S ha még nem tettük volna meg, mindenképpen menjünk el orvoshoz, mert meg kell állapítani, hogy tényleg IBS-ről van-e szó, vagy a tüneteket valamilyen bajosabb betegség okozza.

Nyugtató orvosság éjszakára

Ha az emésztés normális, a belek izomzatának mozgását ritmikus, szakaszos összehúzódás és elernyedés jellemzi.
Stressz, koffeintértálmű italok fogyasztása vagy dohányzás hatására az izom-összehúzódások általában erőteljesebbé válnak, felborítva a bélrendszer érzékeny belső egyensúlyát és a salakanyagok ki-választásának folyamatát.
Az izomlazító tulajdonságokkal rendelkező magnézium-citrát mérsékelheti az IBS tüneteit: a székrekedést, a hasgörcsöket, a felfúvódást. 
Az adagolással éppen ezért óvatosnak kell lenni, nagy mennyiségben alkalmazva ugyanis hasmenést okozhat. 200-800 mg-nyi port oldjunk fel vízben, a használati utasítást követve, majd lefekvés előtt kortyolgassuk el még melegen.

Mindig tartsunk natúr joghurtot a hűtőben, és fogyasszuk reggelire vagy napközben ezt az emésztőrendszerre igen jótékony hatású táplálékot.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Adipositas

Jelentése elhájasodás, elhízás, kóros zsírfelrakódás. Az elhízást manapság az un. testtömeg index segítségével állapítják meg. …

Leave a Reply