A nyári kánikulában jól esik egy jéghideg üdítő ital, amelyet egy-két gombóc fagyival teszünk még ízletesebbé. A receptek 4 személyre szólnak.
Jeges gyümölcstea
Készítsünk 6 dl erős gyümölcsteát ízlés szerint cukrozzuk meg és jól hűtsük le. 2-3 evőkanál erdei szedret mossunk meg és tisztítsuk meg és fagyasszuk le. Tálaláskor előveszünk négy fagylaltos poharat, mindegyikbe teszünk egy gombóc erdei gyümölcsfagylaltot, ráöntjük a hideg teát, beletesszük a fagyasztott gyümölcsöket és azonnal kínáljuk.
Jéghideg szedres ital
30 dkg szedret megtisztítunk és a felét turmixgépbe rakjuk. Teszünk még bele ízlés szerint (5-6 dkg) porcukrot, 0,5 dl narancslevet, 2,5 dl vörösbort és 2,5 dl fekete teát és az egészet jól összeturmixoljuk. A megmaradt szederszemeket lefagyasztjuk. Egy-egy pohárba két gombóc vanília fagylaltot teszünk, ráöntjük jéghideg italt beletesszük a fagyasztott szederszemeket és már kínálhatjuk is.
Sárgadinnye leves hidegen
1 db nagyobb sárgadinnyét megmossunk, a tetejét levágjuk és a magját kikaparjuk. Elővesszük a karalábévájót és a húsából a karalábévájóval kis gömböket vágunk. Ezekhez a gömbökhöz hozzáadunk 10 dkg mazsolát meglocsoljuk egy kevés tokaji borral és az egészet jól lehűtjük. A megmaradt dinnyehúst 2 dl tejszínnel, 2dl tokaji borral és 3-4 evőkanál cukorral összeturmixoljuk és ezek is mehetnek a hűtőbe. Tálaláskor a lehűtött dinnyelevest a dinnyehéjba töltjük, beleszórjuk a boros mazsolás dinnyegömböket és a tetejére teszünk 4 gombóc vanília fagylaltot, ha ez kész máris tálalhatjuk.
Jeges csokoládé
Készítünk 6 dl kakaót és lehűtjük. 1 dl tejszínt, 1 kanál cukorral vagy 1 csomag vaníliás cukorral habbá verünk. A csokoládé fagylaltot négy hosszú pohárba tesszük, mindegyikbe két-két gombócot, ráöntjük a hideg kakaót, a tetejét tejszínhabbal és csokoládé reszelékkel vagy csokoládés tortadarával díszítjük. A jeges italt szívószállal szolgáljuk fel.