Kezdőlap / Étel és ital / Ínyecségek / Vaníliás szilvatorta, vaníliatrüffel

Vaníliás szilvatorta, vaníliatrüffel

Hozzávalók:

  • 1 adag édes omlós tészta vagy 375 g kész tészta
  • töltelék
  • 45 g vaj
  • 220 g finom kristálycukor
  • 310 g darált mandula
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 30 g liszt
  • 2 tojás
  • 4-5 szilva, vastag szeletekre vágva

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és belesimítjuk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába. Az alját és az oldalát villával megszurkáljuk. A tészta tetejére sütőpapírt teszünk, és rizzsel vagy más nehezékkel kitöltjük. Hat perc sütés után a sütőpapírt és rizst kivesszük, a sütő hőfokát levesszük 180 °C-ra, és a tésztát újabb 6 percre visszatesszük, amíg aranybarna nem lesz. A töltelékhez a vajat robotgép segítségével kikeverjük a cukorral és a mandulával. Beleöntjük a vaníliakivonatot, apránként hozzáadjuk a lisztet és a tojásokat. A krémet a tortalapra simítjuk, belenyomkodjuk a szilvaszeleteket, és 30-40 percre visszatesszük a sütőbe, míg a tészta aranybarnára sül, és a gyümölcs megpuhul. Felszeleteljük, és vaníliafagylalttal kínáljuk. Nyolc adag lesz belőle.

Hozzávalók:

  • 500 g feldarabolt fehér csokoládé
  • 2 evőkanál víz
  • 180 g darabokra vágott vaj
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • porcukor

Egy 18 cm-es négyszögletes tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A csokoládét, a vizet és a vajat lassú tűzön felmelegítjük. Miután a csokoládé felolvadt, még tíz percig tovább főzzük, és közben folyamatosan kevergetjük. Levesszük a tűzről, belekeverjük a vaníliakivonatot és a magokat. Beleöntjük a tortaformába, és két órára a hűtőbe tesszük. Ha megszilárdult, kockákra vágjuk.
Szórjunk porcukrot egy tányérba, és a kockák tetejét, illetve alját forgassuk bele, az oldalát hagyjuk csupaszon.
Kávé mellé kínáljuk. Tizenhat adag lesz belőle.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Sárgadinnye koktél

A nyári hónapokban igen sokan fogyasztanak koktélokat, mivel íz és látványvilágban is nagyon kellemes élményt …

Leave a Reply