Kezdőlap / Építőipar / Könnyűszerkezetes házak / Mennyibe kerül egy könnyűszerkezetes ház?

Mennyibe kerül egy könnyűszerkezetes ház?

Egy ház vásárlásánál vagy építésénél nem szabad, hogy csak az ár legyen a döntő dolog.

Miért van mégis, hogy egy-egy árajánlat között egy 100 nm-es ház esetében akár 4 millió forint különbség is lehet.

Nyilvánvaló, hogy más képet mutat egy 1500 Ft/m2-es vagy egy 8000Ft/m2-es négyzetméterenkénti költségvetésű burkolattal ellátott családi ház lakásbelsője, főleg akkor ha az utóbbinál belső építész munkáját is igénybe vettük.
Ez az árkülönbség, mely 1 millió forintot is jelenthet egy más lakásbelsőt fog adni, mely egészen mást fog mutatni a szemünknek és a lelkünknek egy életen át.
De esztétikában a külső felületképzések, stukkók, egyéb díszítések, eresz, ragalja, belső ajtók, a festések, a villanykapcsolók, szerelvények, fürdőszoba felszerelések is rengeteget számítanak.
De amit felsoroltunk az csak a külcsín, ami a szemünknek és lelkünknek ad élvezetet.
Egy könnyűszerkezetes családi ház fő értéke a rendkívül jó hőszigetelés és a gyors munkavégzés.
A műszaki paramétereken nem szabad spórolni.

A szerkezeti elemeknél van a kutya elásva:

lehet a ház “az idén még a rigó fütyült rajta” fenyőből, lehet a ház mű szárított, vagy rétegelten ragasztott anyagból, de lehet akár tűzi horganyzott acélszerkezetből is, mely mindennek ellenáll, mely a környezetében érheti. (bogár, tűz, stb…)

Nagyon fontos, hogy a ház milyen szerkezetből készül, abban mekkora és milyen hőszigetelő anyagot helyeznek el. Milyen párazárás kerül a falakba, milyenek a nyílászárók és azok üvegezése. Az aljzatbeton és a födém milyen szigeteléssel rendelkezik. A fűtésrendszerünk mennyire energiatakarékos. Ezeket mind mind szem előtt kell tartani, ha dönteni akarunk.

Ezek olyan dolgok, mint egy egy autómárkán belül is a különbségek: Ha nézünk egy középkategóriás autót és annak alapfelszereltségét és közepesen felszerelt modeljeit, akkor 7 millió és 9-10 millió forint közötti árugrást is találhatunk. Ami 30% feletti árkülönbséget mutat. Egy autóval is elgurulhatunk kis benzinessel is és egy nagyobb dízellel is bárhová, de az egyik 8-9 litert, a másik 5-6 litert fog fogyasztani.
A nagyobb műszaki felszereltségű autó és egy családi ház is nyilvánvalóan többe kerül, de hosszútávon megtérül, mert rengeteg energiát takaríthatunk meg a hosszú évek alatt, valamint a komfortunk is sokkal kellemesebb lesz a jobb minőségben.

1, *Egy gyenge műszaki tartalmú készház ára Magyarországon nettóban (áfa nélkül) 13-14 millió forint. 
2, *Egy nagyon jó műszaki színvonalú készház, passzív ház szigetelésű falakkal és födémmel 16-17 millió forint. (ezekre van a legnagyobb igény és most 6 millió forint pályázat útjn elnyerhető ezekre!!!)
3, *Az előzővel megegyező műszaki tartalmú ház luxus belső felszereléssel, burkolatokkal 18 millió forinttól elérhető.
*A fentebb bemutatott árak egy 100m2-es családi házra vonatkoztak!

Most a 2-3 kategóriájú készházakra akár 6 millió forint vissza nem térítendő támogatást is lehet igényelni, mivel A+ energiaosztályt teljesítik.
Mindent összevetve kijelenthető, hogy 200 ezer forint/négyzetméteres bruttó áron már egy jó színvonalú és hőszigetelésű családi házat lehet építtetni, melynek a fűtésköltsége nem lesz több havi 15 ezer forintnál.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyors otthon

A könnyűszerkezetes ház kielégít minden új otthon teremtő- álmot, a természethez való közelségével, s azzal …

Hozzászólás