Kezdőlap / Építőipar / Könnyűszerkezetes házak / Készházak, könnyűszerkezetes házak

Készházak, könnyűszerkezetes házak

A készház a gyorsház és a könnyűszerkezetes ház szavak, ma már fogalommá váltak az építőiparban. Egyre több vállalkozás használja előszeretettel, anélkül, hogy a jelentésével tisztában lennének.

A könnyűszerkezetes épületnek azt a házat nevezzük, mely 300 kg/m2 súly alatti épület-szerkezetéből megvalósíthatóak. Az Ytong (~ 400kg/m2) vagy a tégla (~500kg/m2) nehéz szerkezetű, tehát nem nevezhető semmiképpen könnyűszerkezetes háznak.

A készház előre elkészített elemekből létrehozott fal, tető és födémszerkezet, melyet időjárástól függetlenül gyártóhelyen állítanak elő, majd az építkezés helyszínén szerelik össze az egyes, már műhelyben legyártott tető és fal elemeket.

A készház készülhet acélszerkezetből, faanyagból, ragasztott fatartóból.

Kizárólag az a cég építhet könnyűszerkezetes házat Magyarországon, aki a Magyar Szabvánnyal, Harmonizált Eu-Szabvánnyal, vagy ÉMI minősítéssel tehát, ÉME számmal rendelkezik (Építőipari Megfelelőségi Engedély), valamit eleget tesz a 3/2003-as együttes kormányrendeletben foglaltaknak.

A gyorsház kifejezés a könnyűszerkezetes házakra illik a legjobban. Ez azt jelenti, hogy a Kedves megrendelő fix áron garantált minőségben igen rövid idő alatt beköltözhet új otthonába. A rövid idő általában pénzügyi kérdés is. Akinek készpénze van és ha a gyártó cégnek is van kapacitása, akár 2 hónapon belül is beköltözhet új otthonába.A fentieket figyelembe véve semmiképpen nem tekinthető gyorsháznak egy téglaház, de ugyanakkor nem is készház és nem is könnyűszerkezetes épület.

Ezeket a kifejezéseket a téglaházas és egyéb nehéz szerkezetből építő cégek marketingfogásként használják, mert a piacuk szűkül és így ezen rájuk nem jellemző fogalmakkal el tudnak csábítani embereket a rendszerük mellé.

Érdemes tudni:

 • A könnyűszerkezetes készházak legnagyobb előnye, hogy a hőszigetelésük akár háromszor is jobb, mint egy modern téglaház hőszigetelése, ezért az energiaköltségek elenyészőek lesznek egy ilyen ház tulajdonosa számára.
 • A könnyűszerkezetes házak A+ energiaosztályba sorolhatóak. Ha valaki vesz egy mosógépet, vagy egy hűtőt, ott sem választ csak A, vagy A+ minősítésűt, akkor ez miért lenne másként egy családi ház esetében.
 • Előnye továbbá ezeknek a házaknak, hogy időjárástól teljesen függetlenül lehet kivitelezni, nincsenek kötési, száradási idők. Ezért 2 hónapon belül átadható egy modern készház a Kedves Építtetőnek, aki még aznap be is költözhet.
 • A készházakban a régi építésű téglaházakkal szemben nincs penész, ezért itt nem alakul ki allergia, a falak jól zárnak, ezért jó a hangszigetelés is, elfelejthetjük a huzatot régi házakat.
 • Nagyon fontos kiemelni, hogy a készházakban nagyobb hasznos alapterület marad a bent élők számára, mely egy 100 nm-es ház esetében akár egy szobaméretet is jelenthet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyors otthon

A könnyűszerkezetes ház kielégít minden új otthon teremtő- álmot, a természethez való közelségével, s azzal …

7 hozzászólás

 1. Én egy könnyűszerkezetes ( acél ) házban lakom. Nagyon meg vagyok vele elégedve!

 2. Nagyon tetszik, de mennyibe kerül mondjuk egy 100 nm-es házikó?

  • Kedves Dóra!
   Tessék egy tervrajz skiccet elküldeni néhány céghez, majd a válaszban írnak rá szép összegeket.
   (Érdemes összehasonlítani, hogy mit adnak, és mennyiért.)
   A mi házunk 132 nm (tetőtér beépítéssel), 5 éve, amikor az építőt kerestük kaptunk rá 15 és 25 milliós ajánlatot is. És nem a 15 milliós volt a legrosszabb!

 3. Mi már 4 éve lakunk könnyűszerkezetes házban. A cikkel nagyrészt egyetértek, de:
  1. Időjárástól függetlenül építhető? Na ne vakítsuk már a pa..tot! Ezeknek a házaknak is kell alap, azt meg 5 fokos talajhőmérséklet alatt egyetlen kőműves sem készít (aki mégis, az nem szakember, szét is mállik a ház alapja rövidesen).
  Az építéshez felhasznált anyagok nagy részének a csomagolásán ott van, hogy hány fokos hőmérséklet mellett lehet használni (többnyire 5-25 fokig). Az időjárás független építhetőség a ház szerkezetére vonatkozhat, de isten mentsen meg egy felhőszakadástól, amikor úgy alaposan megszívják magukat a fa elemek (hetekig lehet szárítani). Szóval innen nézve az két hónapos átadási határidő enyhe túlzás. (Tessék mutatni egy olyan könnyűszerkezetes építőt, aki decemberi kezdés után februárra átadja a házat!)
  2. Nincs penész? Abban az esetben, ha a lakásnak vannak nem jól szellőző részei (ilyen meg mindenhol van), és a fal mellé állítunk olyan tárgyat, amire a pára lecsapódhat, akkor bizony ott rendesen penészedik majd a fal. (Tapasztalat.)
  3. Elfelejthetjük a huzatot? Szerencsére van huzat, s így jól ki lehet szellőztetni! (A passzívházak valóban huzatmentesek, mert ott a nyílászárók nagy része nem is nyitható. Így viszont a frissen mosott ruha szárításával komoly gondok lehetnek.)

  Tessék átgondolni az irományt, mielőtt a szokásos KSZ-es szlogeneket levéssük. Lehet, hogy ezek a közhelyek Amerikában igazak, de ez itt NEM AMERIKA. Ettől persze a könnyűszerkezetes ház egy jó dolog, de ne marhaságokkal próbáljuk eladni!

  • Kedves Klausz!
   Köszönjük a részben pozitív hozzászólást, de ki szeretnénk egészíteni az Ön által írt dolgokat szakmai dolgokkal.
   – A betonozás igenis szinte időjárásfüggetlen. Ami azt jelenti, hogy -5 celsius fokig lehet betonozni. Természtesen adalékokat kell alkalmazni. Ha ez nem így lenne, a nagy plázáink mind egy-egy évet csúsztak volna az átadással.
   – Penész kizárva. Minden házunkban rekuperátor működik. Nem kell szellőztetni sem. Majd a gép elvégzi, amikor kell. Soha nem lesz penész a házban.
   – A külső vakolási munkálatok 5 celsius fok alatt nem végezhetőek el. Ettől függetlenül a polisztirolt fel lehet ragasztani. Egyedül a hálózást és a színezést kell elhalasztani tavaszra.
   Minden belső munka elvégezhető bármilyen idő is legyen kint, hiszen 7-15 napon belül zárható egy készház a kezdéstől számítottan.
   Tisztelettel:
   Nagy Sándor

 4. Tisztelt Nagy Úr!

  Akkor hagy egészítsem én is ki pár dologgal:
  -Egy tisztességes kőműves nem betonozik 5 fok alatt.
  -Az adalékanyagok a beton szerkezetét átalakítják és a teherhordó képességet erőteljesen rontják.
  -Valamint a kivitelezés költségét is 10-20 %-al növelik.
  -A kész beton a kötési idő befejeztéig ami átlagosan 28 nap nem terhelhető.
  Ez tisztán látszik a a nagy plázáink betonozásának minőségén.
  -Mivel minden ilyen beruházásnál anyagmintát kell bevizsgáltatni pld. bedolgozni kívánt beton.
  A beküldött minden 100 anyagmintából 1-2 felelt meg a szakítószilárdsági valamint anyag minőségi szabályoknak.
  Ennyit a minőségi építkezésről.
  -A belső nedvességről megy annyi a tapasztalatom,hogy ha nincs légkondicionáló beépítve akkor ezek a hermetikusan lezárt házak nagyon is vizesednek.
  Ez a tapasztalatom.
  üdv:
  Gyócsi Ferenc
  magasépítmény-karbantartó vállalkozó

  • Kedves Ferenc!
   A betonozási dolgokon nem szeretnék vitába szállni. Van benne igazság, hiszen valóban drágulnak a költségek ha hideg van.
   A szilárdsági adatokon meg felesleges vitatkozni, mert azok pedig tények. Tehát ha nem lehetne betonozni szakmailag, akkor ezt nem is hágná át egy nagy beruházás. Nyilván ha valamelyest romlik a szilárdsági adat, akkor erősebbet is kell alkalmazni. De ebből van részben a drágulás is. Egyébként nagy melegben sem egészséges betonozni.
   A könnyűszerkezetnek pont ez az előnye, hogy csak a betonozás az, mely egy kicsit időjáráshoz kapcsolható, minden más munka ettől elvonatkoztatható.
   A belső nedvességről szóló írása teljesen elfogadhatatlan. Persze ha nem szellőztetnek, akkor vizesedik. Ha valaki fürdik, akkor pára keletkezik, ha valaki főz vagy izzad pára keletkezik. De minden lakásban. Régen ez azért nem volt gond, mert a ház olyen rossz légzárású volt, hogy ki lehetett szinte látni az ablak mellett. egy modern téglaház ha jól el van készítve, akkor azt is szellőztetni kell.
   A rekuperátor, melyet beépítünk megoldja ezt helyettünk, úgy, hogy mindig csak tiszta levegőt enged be, valamint a megtermelt belső hőt is hasznosítja.

Hozzászólás