Kezdőlap / Étel és ital / Ínyecségek / Grillszezon idején

Grillszezon idején

A grillezés nemcsak kiváló társas szórakozás, hanem lehetőséget arra is, hogy az ételeket kevés szíradóékkal készítsük el. Az intenzív, sugárzó hő hatására az étel pórusai igen hamar elzáródnak. A természetes ízanyagok így megmaradnak, a grillezett étel csodálatos puha és szaftos.
Grillezni majdnem mindent lehet.. .A Legegyszerűbb sütni való kolbásztól kezdve, húson, halon, szárnyason át egészen a zöldségekig, a gyümölcsökig. Elektromos grillsütőeben pirítóst vagy akár felfújtat is készíthetünk. A hús puhább lesz, ha sütés előtt olajos-citromos pácba tesszük.
A kisméretű halak (makréla, pisztráng, süllő) különösen alkalmas grillezésre. A halakat mindkét oldalukon kb-4-7 percig süssük, fóliában készítve kb.2 perccel többre van szükség.
Ínyenceknek azonban a húson és halon kívül a gomba, a zöldség és a gyümölcs különleges kulináris élményeket ígér. Kevés vajjal megkenve, pikánsan fűszerezve így lesz a grillvacsorából vidám kalóriaszegény „ társasjáték”

íme néhány recept.

Szalonnába burkolt fürjek nyárson sütve.
Hozzávalók.
12 db pecsenyefürj
1 evőkanál majoránna
1 evőkanál őrölt borsikafű
1 teáskanál őrölt kakukkfű
12 szelet császárszalonna

Elkészítése.
A fürjek nyakát és nyakbőrét levágjuk. Mosás, leszárítás után a szárnyakat feszesre visszahajtjuk és a húsbőrt átlyukasztjuk úgy, hogy ott a combvégeket átlósan átdughatjuk. A hasüreget sóval és majoránnával hintjük be, míg kívülről sóval, kakukkfűvel és borsikafűvel fűszerezzük. Minden fürjet hosszú szalonnaszelettel körbetekerjük és fogvájóval rögzítjük. A fürjeket hármasával nyársra húzzuk és parázs felett, gyakori forgatás közben megsütjük.
Friss salátával tálaljuk.

Pisztráng nyárson sütve

Hozzávalók
4 pisztráng (kb. 1 kg)
20 dkg füstölt szalonnaszele1 evőkanál pirospaprika
1 mokkáskanál őrölt borsikafű

Elkészítése
A halakat kibelezzük, gondosan megmossuk és leszárítjuk. A nyársat a halak száján keresztül, 2-3-szor kígyóvonal szerűen átszúrva a gerincszálkán, annyira toljuk fel, hogy a nyárs a farok végén kicsit kilátszón. A nyársra húzott h alakot kívül-belül sóval és borsos paprikakeverékkel beszórjuk. Parázs fölött, forgatva sütjük.
A szalonnát külön nyársra húzzuk,sakktáblaszerűen bevagdossuk. Sütés közben a kiolvadó zsírt a halakra csöpögtetjük.

Ínyenceknek jó étvágyat kívánunk

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hideg, banános narancsleves

A banán igazából téli gyümölcsös, de ma már egész évben minden áruház és zöldségesbolt polcain …

Leave a Reply