A bajai halászlé hozzávalói 4 személyre 2 kg. friss hal tisztítva, mely lehet csak ponty, vagy vegyes hal is. Tehetünk hozzá harcsa szeletet, pár darab törpeharcsát, 2-3 nagy fej vöröshagyma, 3 púpos evőkanál nagyon finomra őrölt csemege paprika (lehetőleg házi), 2 teáskanál őrölt erős paprika, 2,6 l víz, 1 teáskanál …
Érdekel a cikk folytatása? »Halászlé illata Baja város felett
A bajai módra készített halászlé a gasztronómia egyik remekműve. Nem csak a Baja város lakóinak a kedvenc étele, hanem Baja környékén élő települések lakói is ugyanazt vallják, hogy a bajai módon készült halászlé az igazi. Öregektől, gyerekekig a bajai ember nem tud elképzelni egy hetet halászlé nélkül. A bajai módra …
Érdekel a cikk folytatása? »Betta, a sziámi harcos hal
1892-ben érkezett Európába a Sziámi harcos hal, tudományos nevén a Betta splendens. A sziámi harcoshal az egyik legismertebb és egyik legkedveltebb trópusi díszhalunk. Származási helye Szingapúr, Thaiföld. Eredetileg iszapos fenekű, sekély állóvizek, valamint rizsföldek lakója. A harcos hal nevét onnan kapta, hogy agresszíven védelmezi területét, ha hím vetélytárs érkezik, akkor …
Érdekel a cikk folytatása? »A hal márpedig egészséges!
Néhány évtizede még inkább csak édesvízi halakat fogyaszthattunk, ma már sokféle tengeri hal húsához is hozzájuthatunk. A kutatók között éles vita folyik arról, hogy vajon az édesvízi halak és a tengeri halak ugyanazon allergénnel váltják-e ki a tüneteket. A vita nem eldöntött. Az egyik tábor szerint a halakban van egy …
Érdekel a cikk folytatása? »A ponty, mint a magyar horgászok kedvelt zsákmánya
A ponty az egyik legelterjedtebb hal és egyben a legkedveltebb horgászzsákmány Magyarországon. Hazánkban három alfaja él: a nyurgaponty, a tőponty és a nemes, vagy másképpen tükörponty. Élőhelyét tekintve főleg sekélyvizű tavakban lelhető fel és folyóink holtágaiban, ahol szintén sekélyebb a víz mélysége. Folyóinkban is megtalálható ez a halfaj, viszont ott …
Érdekel a cikk folytatása? »Lustaság!
Sokszor elsorolták már az ideális horgász erényeit a szívós kitartástól a természet szeretetéig, s vagyunk egy néhányan, akik nem voltunk restek felemlíteni a hibákat sem, a makacs ostobaságtól a hangos mindentudásig. Kezdem azonban mostanában azt hinni, hogy az átlagos horgász legfőbb hibája a lustaság. Igen, azé a horgászé, aki felkel …
Érdekel a cikk folytatása? »Cápaharcsa
A cápaharcsa , latin nevén Pangasius sutchi , nevétől eltérően nem egy cápaféleség hanem a harcsafélék családjába tartozik. Ázsiából származik , teste sötétkék , sötétszürke , hasa ezüst színű. Egy kifejlett példán 130 cm eresre is megnőhet , és 40-50 kiló körül is lehet a súlya , ha akváriumba tartjuk …
Érdekel a cikk folytatása? »Amur
Amur Kína északi területein és Szibériában őshonos édesvízi hal, a nevét az Amurfolyóról kapta. Folyóvízi hal a folyómeder mélyén és a gyorsabb sodrású részeken tartózkodik. A növényevő halak közül kedvelt hal a horgászok körében. Sporthorgászok kedvelik az erős küzdő szellemét, amikor horogra akad. Folyók és tavak valamint csatornák elburjánzott vízinövényeinek …
Érdekel a cikk folytatása? »Dévérkeszeg
A dévérkeszeg legfőbb külsőleges ismertetőjegyei: a test magassága a hosszúság egy harmad részéig terjedő; a szája kissé torok felé nyíló, zuga az orrnyílás tájáig ér. Keszeg néven a magyar halászság mindig a széles, lapos, ezüstös pikkelyű halat érti. Színe szerint a dévérkeszeg hátrésze feketés, oldalai sárgás-fehérek, néhol ezüstösbe húzók, a …
Érdekel a cikk folytatása? »Fogas süllő
A fogas süllő feje nyújtott; oldalról tekintve a homloka majdnem egyenes vonalban lejt; a száj mélyen behasított, zuga legalább a szem közepe alá ér, a hátúszók és a farok úszó sugárközei pettyesek; az egész hal első ránézésre kékes-ólomszínű. Teste a csapó sügéréhez képest sokkal nyúltabb és kevésbé lapított, farka is …
Érdekel a cikk folytatása? »