Kezdőlap / Szabadidő és sport / Horgászás / A ponty, mint a magyar horgászok kedvelt zsákmánya

A ponty, mint a magyar horgászok kedvelt zsákmánya

A ponty az egyik legelterjedtebb hal és egyben a legkedveltebb horgászzsákmány Magyarországon. Hazánkban három alfaja él: a nyurgaponty, a tőponty és a nemes, vagy másképpen tükörponty. Élőhelyét tekintve főleg sekélyvizű tavakban lelhető fel és folyóink holtágaiban, ahol szintén sekélyebb a víz mélysége. Folyóinkban is megtalálható ez a halfaj, viszont ott ritkábban fordul elő. Táplálkozási szokásait tekintve étrendjét főleg apróbb puhatestű vízben élő állatok alkotják, melyeket a fenéken keres és vesz fel. A fákról és bokrokról vízbe hullott növényi magvak és gyümölcsök inkább csak kiegészítik az étrendjét. A fentiekből kiderül, hogy alapvetően békés hallal van dolgunk. Általában csapatokba verődve keresik a táplálékot, ami feltehetőleg a nagyobb testű ragadozó halaktól is védi őket. Szaporodási, ivási időszaka alatt, mely május elejétől június közepéig tart tilalom védi a horgászokkal szemben, a minimálisan kifogható méret pedig 30 centiméterben van meghatározva.
A magyarországi horgászok főleg a match, a fenekező és a feeder horgászmódszer kedvelői általában pontyot szeretnének zsákmányolni. Ami érdekes, hogy bár az étrendjének csak kiegészítőjeként szolgálnak a magvas növények, előszeretettel használják ezeket a horgászok. A csaliként használt etetőanyagok is általában növényi eredetűek, különböző magvak és gyümölcsök darálékából készülnek. A horgászok által legkedveltebb csali a kukorica, melyet a horgászboltokban többféle ízben, méretben esetlegesen színezve is meg lehet találni. Általában a horogra tűzve, vagy a horog mellett lebegtetve próbálják meg odacsalogatni a leendő zsákmányt. Emellett még használnak búzát, árpát és egyéb magvakat is az etetőanyagba keverve. Népszerű csalinak számít a légylárva (csonti) és a földigiliszta, amik már szervesebb részét képezik a ponty étrendjének. Mindkettőt főleg a horogra szokták tűzni, melyek mozgásukkal felhívják magukra a figyelmet és így remélhetőleg a horgász meg tudja fogni a hőn áhított halat. Az említett csalikon kívül horgászaink még sokféleképpen igyekeznek becserkészni ezt a közkedvelt halat.
Ezt a halat sokan az asztalra szeretnék megfogni, hiszen a közkedvelt halászlé fő alkotóelemét képezi. Sokan, akik csak sportból horgásznak, egy fotó erejéig veszik ki a vízből, majd kíméletesen visszaengedik a vízbe, hogy más horgásztársnak is hasonló örömet nyújthasson kifogása.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fenekező szerelés

A fenekező szerelékhez attól függően válasszunk botot, hogy milyen halra, és milyen vízen horgászunk. Pontyfélékre …

Leave a Reply