Kezdőlap / Állatok / Kígyászkeselyű

Kígyászkeselyű

A kígyászkeselyű szokatlan külsejű madár igen hosszú lábakkal.
Megtalálható egész Afrikában a Szaharától délre. A szavannás, füves területek lakója.
A kígyászkeselyű (Sagittarius serpentarius) számára előnyös a megművelt területek terjedése, ugyanis ezzel együtt élőtere is növekedik. Megbecsülésnek örvend, mivel a patkányokat és kígyókat pusztítja. A túlzott urbanizáció azonban semmiképp nem kedvez számára.
Mindenevő, kígyókra és más hüllőkre vadászik, de emlősökre, nagyobb rovarokra is.
Súlya 3,4-4,3 kg közötti, hossza 1,25-1,5 méter, és akár 1,2-1,3 méter magasra is nőhet. Szárnyfesztávolsága 2,1 méter.
Hosszú lábával és farktollaival, szürke és kék tollazatával, fekete fejdíszével és vörös arcával az afrikai szavannák feltűnő lakója. Megjelenése és viselkedése nagyban eltér a többi ragadozómadártól, mivel a földön él és meglepően magas.
A nap folyamán egyedül vagy kisebb csoportban vadászik, különösen olyan helyekre megy, ahol tűz volt és sérült állatokat talál. Legfőbb zsákmánya a kígyó, amelynek marása ellen a lábán kemény pikkelyek védik.
Egy párt választ egész életére, a párok minden évben találkoznak, ugyanabba a fészekbe térnek vissza költeni, ami egy rakás faágat jelent egy faágvillába építve. A tojó 2-3 tojást rak, és mindkét szülő neveli a fiókákat. A fiatal kígyászkeselyűk 8 hetes koruk körül már tudnak repülni, és hamarosan önállóakká válnak.
Nagy, széles szárnyai ellnére alig repül, kivéve ha veszély elől menekül. Ezzel szemben inkább pajzsnak használja szárnyait a kígyóvadászatkor. Védi saját területét, ami akár 5o négyzetkilométer is lehet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Repülő Hófehérke: a Bali-seregély

A Bali-seregély a trópusi seregélyek közül talán a legszebb. Bali szigetén kívül – amelynek nemzeti …

Leave a Reply