Pénzes pér

A pénzes pér a lazacfélék családjához tartozó halfaj, melyet pénzes pisztráng néven is szoktak nevezni. A horgászásának technikája olyan, mint a pisztráng horgászata. Nem csak a horgászás technikája, hanem a pénzes pér húsa is hasonló a pisztrángéhoz. Megjelenésében is csodálatosan szép, fehér húsú, szálkamentes hal.
Európában megtalálható a hegyi folyók vizeiben, Magyarországon csak ritkán, alkalmanként fordul elő pár darab, de az védelem alatt áll. 2011-re a német sporthorgász szövetség megválasztotta az év halának, melynek legfőbb célja, az volt, hogy felhívják a természet védők figyelmét e halfajra.
Európa oxigén dús, gyors folyású, kemény folyómedrű folyóvizeiben él. Nagyon érzékeny a környezet szennyeződésekre. Ha élőhelyén bármilyen minőségromlást érez, azonnal elhagyja azt a területet.
A pénzes pér kicsi fejű, nagy szemű hegyes orrú, teste enyhén nyújtott, oldala lapos. Pikkelyei kicsik, magas vitorlaszerű hátúszója van, mely talán a legszebb dísze a halnak. A farok és a hátúszó között zsírúszó található. Szája kicsi, az állkapcsokon fogak találhatók. Háta kékes, vagy szürkészöld. Oldala és hasa változó színárnyalatú. A hasa ívás idején bíborszínben pompázik, máskor sárgás vagy ezüstszínű. Oldalán lilás vagy zöldes foltok vannak. A vitorlaszerű hátúszója szürkés színű, melyen enyhén vörös foltok találhatók.
A pénzes pér hossza általában 30-40 cm, de 60 cm-nél nagyobbra nem nő meg.
Tápláléka, apró halak, repülő rovarfélék, férgek. Március és június között van az ívási ideje, 6-8 ⁰C-os vízben ívik. A ikráiból hamar kikelnek a halivadékok, melyek gyorsan fejlődnek. A nőstények harmadik éves, a hímek második éves korukban lesznek ivarérettek.
A horgászok kiváló sporthalként tartják számon, Magyarországon védettséget évez ezért nem horgászható.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A tópart élet az állóvíz mellett

Számtalan vízi életet találunk, mely leggazdagabban a partközeli sekély vizekben mutatkozik meg, mely terület a …

Leave a Reply