Amur

Amur Kína északi területein és Szibériában őshonos édesvízi hal, a nevét az Amurfolyóról kapta. Folyóvízi hal a folyómeder mélyén és a gyorsabb sodrású részeken tartózkodik. A növényevő halak közül kedvelt hal a horgászok körében. Sporthorgászok kedvelik az erős küzdő szellemét, amikor horogra akad. Folyók és tavak valamint csatornák elburjánzott vízinövényeinek elfogyasztása miatt is kedvező az amur megítélése (a növényzetet hasznosítja saját táplálkozására). Éppen ezért a gazdag vízinövényekkel rendelkező csendes területeken találjuk, ( óvatos és félénknek mondható hal) ami miatt ezeket a területeket részesíti előnyben.

Testfelépítésére jellemző a nagyon izmos, nagytest, ami torpedóra hasonlít. Jellemzően azért kapta a torpedójellemzést mivel a horogra akadása után a partközelében gyors mozgással akár a torpedó úgy mozog. Szemei nagyok és alacsonyan ülnek, bajusza nincsen. Alsó állású szájához vaskos ajka tartoznak. Testét borító pikkelyek szürkésezüst színűek, hasa sárgásszürke, háta zöldes barna. Akár méteresre is megnőhet az amur, maximális tömegét 25-30 kg-ra becsülik. A nagyobb tömeggel rendelkező amur már horgászrekordnak számít. A legjellemzőbb, hogy 4-10 kg-os példányok kerülnek a halászhálókba, vagy a horgászok horgaira.
Az amur táplálkozására jellemző, hogy fiatalabb korában (fonalas algákat, lágyszárú hínárfélékkel táplálkozik), kifejlődötten csak növényi eredetű táplálékot (nádat és különféle vízinövényeket fogyaszt). Magyarországon az amur általában megtalálható az összes folyó és állóvízben.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Cápaharcsa

A cápaharcsa , latin nevén Pangasius sutchi , nevétől eltérően nem egy cápaféleség hanem a …

Leave a Reply