Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Film / Terminátor – A halálosztó (The Terminator – 1984)

Terminátor – A halálosztó (The Terminator – 1984)

2029-ben háború dúl az embereket és a gépek között. A gépek írányítója egy Skynet computer, ami öntudatára ébredt, és legfőbb célja, hogy elpusztítsa az emberiséget. Az ellenálló emberek vezetője John Connor. A Skynet megtalálta a módját, hogy egy halálosztó terminátorát visszaküldje az időben 1984-be, amikor Connor még meg sem született. A terminátor feladata, hogy megölje Sarah Connort (Linda Hamilton) John édesanyját, így a fiú nem születhet meg, és így a gépek átírhatják a jövőt. Csakhogy erről az ellenállás tudomást szerzett, és ők is visszaküldenek az időben egy katonát Kyle Reese (Michael Biehn) személyében, aki megvédheti Sarahrat a terminátortól. Csakhogy Kyle nem gép, hanem egy ember, érzelmekkel, akaraterővel, szívvel-lélekkel. Reese igyekszik megtalálni a nőt hamarabb, mint a terminátor. Persze azzal is számolnia kell Kylenak, hogy mit fog mondani Sarahnak, ha találkoznak, mivel a nő számára elöszőr felfoghatatlan lesz a mondanivalója. De sietnie kell, mivel a nyomukban van a halálosztó gépezet.
A 108 perces filmet, 1984-ben mutatták be Amerikában az Orison Pictures Corporation stúdió berkein belül. Az alkotás több mint 6 millió dollárból készült és összesen 78 millió dollárt termelt. A rendező James Cameron ezzel a filmjével beírta magát a filmtörténelembe.

Rendező: James Cameron
Forgatókönyv: James Cameron, Gale Anne Hurd
Produver: Gale Anne Hurd
Executive Producer: John Daly, Derek Gibson
Operatőr: Adam Greenberg
Zene: Brad Fiedel
Díszlettervező: George Costello
Jelmeztervező: Hilary Wright

Szereplők és magyar hangok:
Arnold Schwarzenegger (Terminátor) (Gáti Oszkár)
Michael Biehn (Kyle Reese) (Haás Vander Péter)
Linda Hamilton (Sarah Connor) (Fehér Anna)

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Shrek 4.

A monoton papás-mamásba és a cukormókus bébik nevelgetésébe belefásult Shrek kitartóan igyekszik betölteni a tökéletes …

Leave a Reply