Paprika

A burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó paprika, latinul Capsicum valamennyi faja Közép- és Dél-Amerikából származik, azonban már majdnem az egész világon termesztik (a mérsékelt és trópusi égövben). Európába Diego Alvarez Chanca, Kolumbusz orvosa hozta be 1494-ben. Eleinte csak dísznövényként termesztették. Fűszerként való terjedése lassan haladt, mivel elterjedt róla az a hír, hogy mérgező.
Hazánkban a paprika először a főúri keltekben jelent meg, azok virágoskertjeit díszítette. Egy anekdota szerint a papok elkezdték termeszteni a kertjükben és próbálták megenni is. Ekkor észrevették, hogy az olyan erős, hogy még a könnyük is kicsordul tőle. Ezért elnevezték „pap-ríkató”-nak, majd ebből alakult ki később a paprika szó.
A világ legnagyobb paprikatermelői közé tartozik Spanyolország, Olaszország, Tunézia és Mexikó.
Paprika termesztésére Magyarországon főleg a déli területek alkalmasak, mivel elég melegigényes növény. Fagyra érzékeny, optimális csírázási hőmérséklete 20 °C felett van. A fejlődési folyamata során legalább 300-400mm csapadékot igényel. A szárazságot, nagy meleget jól tűri.
Szinte mindenütt termeszthető. Ha szép paprikát szeretnénk humuszos, trágyázott, laza talajba ültessük.
A magyar gasztronómiát gyökereiben megváltoztatta megjelenése. Nélkülözhetetlen a halászlében, a gulyáslevesben, vagy a pörkültben.
Trópusi országokban főleg a kicsi és csípős fajtákat, mint például a csilipaprikát használják fűszerezésre. Mérsékelt éghajlaton a nagy, édes paprikákat termesztik, ezeket általában nyersen, párolva vagy savanyúságban fogyasztják.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Automata öntözés

Mindenki tudja ahhoz, hogy szép legyen a kert és a virágok gyönyörűen, pompázzanak szépségükben ahhoz …

Leave a Reply