Kezdőlap / Tag Archives: fűszer

Tag Archives: fűszer

Gyógynövényágy a biokertben

Minden biokertbe kell fűszer és gyógynövényeket telepíteni! Jó helyük lehet az évelők között, de külön ágyba is gyűjthetjük őket. Földre helyezett, komposztfölddel megtöltött fakeretben jól elő tudjuk nevelni a házi használatra szánt, kis mennyiségű gyógynövényt. A miniágyakban könnyebb kielégíteni speciális igényeiket. Az egyes gyógynövény-fajokat ízlésünknek és szükségleteinknek megfelelően választhatjuk ki. …

Érdekel a cikk folytatása? »

Paprika

A burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó paprika, latinul Capsicum valamennyi faja Közép- és Dél-Amerikából származik, azonban már majdnem az egész világon termesztik (a mérsékelt és trópusi égövben). Európába Diego Alvarez Chanca, Kolumbusz orvosa hozta be 1494-ben. Eleinte csak dísznövényként termesztették. Fűszerként való terjedése lassan haladt, mivel elterjedt róla az a hír, …

Érdekel a cikk folytatása? »

Mit egyen a baba?

Sok szülő nem tudja, hogy attól, hogy a babának megjelentek az első fogacskái, még nem eheti ugyanazt, amit mi eszünk. Főzhetünk már közös „valódi” ételeket, ami nagyon jó érzés a sok össze-visszaturmixolt zöldség-gyümölcs után, de néhány fontos szabályt be kell tartani, különben gyermekünk pocija nem lesz túl hálás az egyébként …

Érdekel a cikk folytatása? »

Diétás ételek cukorbetegeknek

A cukorbetegség igen elterjedt betegség. A civilizált lakosság mintegy 2% szenved diabéteszben. Gyakorisága nő az 50. életév után. Fiatal korban a férfiaknál, idősebb korban a nőknél gyakoribb. Magyarországon több mint 200 ezer cukorbeteg van. A cukorbetegség egy életre szóló megbetegedés. Szükséges, hogy a beteg életstílusát, életritmusát annak megfelelően alakítsuk ki. …

Érdekel a cikk folytatása? »

Fűszer a diabétesz ellen

Fűszer, ami mégy gyógyít is. Képzeljük el kedvenc ételeinket fokhagyma, gyömbér, fahéj vagy egyéb fűszer nélkül, amelyek elválaszthatatlanul hozzá tartoznak. Még tréfának is ízetlen lenne. Mindenki tudja, hogy a fűszerek jellegzetes ízzel, zamattal gazdagítják táplálékainkat. Azzal azonban kevesen vannak tisztában, hogy az ételeinkre szórt piros, sárga vagy barna porok és …

Érdekel a cikk folytatása? »

Zsírbontó fűszerek

A fogyókúrák legnehezebb pontja, főleg azok számára, akik szeretik az ízletes ételeket, szeretnek jókat enni, hogy általában a fűszereket a diéta ideje alatt mellőzni kell az étrendből. Viszont ezt nem könnyű tartani. Sokaknak csak szenvedés a fogyókúra a fűszerek nélkül, még akkor is, ha nem kell koplalniuk, mert hiába ehetnek …

Érdekel a cikk folytatása? »

Grillszezon idején

A grillezés nemcsak kiváló társas szórakozás, hanem lehetőséget arra is, hogy az ételeket kevés szíradóékkal készítsük el. Az intenzív, sugárzó hő hatására az étel pórusai igen hamar elzáródnak. A természetes ízanyagok így megmaradnak, a grillezett étel csodálatos puha és szaftos. Grillezni majdnem mindent lehet.. .A Legegyszerűbb sütni való kolbásztól kezdve, …

Érdekel a cikk folytatása? »

Pizzatekercs

A házi készítésű pizzának kicsit más formáját szeretném ismertetni, ami talán nem hétköznapi, egyszerű, ámde időnket igénybe veszi, de fáradozásunk nem lesz hiábavaló! Fantasztikus az ízé és esztétikailag is fenomenális! Mindenkinek ajánlom, aki szereti a kelt tésztát, a húst, a zöldségeket, és persze aki nem fogyókúrázik! Uzsonnának kitűnő, akár egy …

Érdekel a cikk folytatása? »

Kerti kakukkfű

Népies nevei balzsamfű, kakucskafű, tömjénfű. Eredete, története: A mediterrán vidékekről származó, télálló törpecserje. Fertőtlenítő és tartósító tulajdonságai miatt már az egyiptomiak is balzsamoztak is vele. . Jellemzői: Kellemes, jelleg-hetesen kámforos illatú és aromás ízű fűszer- és gyógynövény. Házikerti termesztése A család használatára elég egy pár tő kakukkfű. Cserepes palántaként szerezhetjük …

Érdekel a cikk folytatása? »