Kerti kakukkfű

Népies nevei balzsamfű, kakucskafű, tömjénfű.
Eredete, története: A mediterrán vidékekről származó, télálló törpecserje. Fertőtlenítő és tartósító tulajdonságai miatt már az egyiptomiak is balzsamoztak is vele. .
Jellemzői: Kellemes, jelleg-hetesen kámforos illatú és aromás ízű fűszer- és gyógynövény.

Házikerti termesztése
A család használatára elég egy pár tő kakukkfű. Cserepes palántaként szerezhetjük be. Az idősebb töveket tőosztással tovább sokszorozhatjuk. Napos, meleg helyen fejlődik a legjobban. Évelő ágyak csinos szegélye lehet, de dísznövényként, sziklakertbe is ültethetjük. Meszes talajt igényel. A kakukkfű virágzó, még nem fásodó hajtásait kell begyűjtenünk nyár végéig, és árnyékos, szellős helyen szárítani. A megszáradt leveleket, lemorzsolás után, jól záródó edényben tároljuk!

Hogyan használjuk?
Fűszerként: Ha olaszos vagy franciás ételt főzünk, föltétlenül tegyünk bele egy csipetnyi kakukkfüvet. Leveseknek, pácoknak, mártásoknak, töltelékeknek finom ízt ad, de sajátságos aromája miatt bánjunk vele csínján! Nehezebben emészthető levesek, például bab-, borsó-, paradicsom- és káposztaleves, burgonyafőzelék, saláták, baromfi-és marhasültek, vadas ételek, töltött káposzta, májas és véres hurka fűszerezésére használható. Értékes alkatrésze a növényi ecetnek. Diétás ételeket is ízesíthetünk vele.

Gyógyításra: Kitűnő étvágygerjesztő, megkönnyíti az emésztést, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó. Fertőtlenítő hatásán kívül a hörgők váladékát is oldja, és elősegíti kiürülését. A tea hatóanyagának legnagyobb része a tüdő léghólyagocskáiban választódik ki, tehát a betegség fészkében hat koncentráltan. Illóolaja segíti az immunrendszer működését, úgy, hogy hatására a fehérvérsejtek termelődése fokozódik. A kakukkfű virágát kedvelik a méhek, értékes mézet ad.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Karfiol

Ajánlott fajták: Brio, Opaal, Master. Palántanevelés A korai karfiol magját a korai káposztafélék közül a …

Hozzászólás