Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Mit egyen a baba?

Mit egyen a baba?

Sok szülő nem tudja, hogy attól, hogy a babának megjelentek az első fogacskái, még nem eheti ugyanazt, amit mi eszünk. Főzhetünk már közös „valódi” ételeket, ami nagyon jó érzés a sok össze-visszaturmixolt zöldség-gyümölcs után, de néhány fontos szabályt be kell tartani, különben gyermekünk pocija nem lesz túl hálás az egyébként ízletes falatokért.
Ne fűszerezzük túl az ételt!
Ez nem azt jelenti, hogy semmilyen fűszert nem használhatunk, de bánjunk csínján velük. A baba gyomra még nincs felkészülve arra, hogy a magyaros fűszerezésű ételeket megeméssze, és a vegeta sem a baba gyomrának való. A zöldfűszerek, pici só megengedett a babáknak is.
Ne cukrozzuk az ételt!
Ha gyakran édesítünk, és mindenbe cukrot teszünk, mondván, hogy úgy jobban megeszi a pici az ételt, nemcsak hogy megszerettetjük vele az édes dolgokat, ami felnőttkorában is jellemző lehet rá, de az emésztését is megterheljük, és a fogacskák is idő előtt elkezdenek romlani. Nagyon rossz szokás, amikor a szülő cukros teát, gyümölcslevet ad elalváshoz a pici kezébe, akinek a fogacskái így órákon át a cukros lében „fürdőznek”.
Figyeljünk oda az alapanyagokra!
Bármi, amit a babának adunk, ne tartalmazzon ízfokozókat, tartósítószert. Minél később találkozik ezekkel a baba, annál kisebb az allergia és egyéb betegségek megjelenése. Ha tehetjük, a zöldségeket, gyümölcsöket ne a nagy hipermarketekben szerezzük be, hanem inkább piacon, biopiacon, ahol megbízhatóbb termékek közül válogathatunk. Érdemes az étolaj helyett olivaolajat használni, liszt helyett tönkölybúza lisztet, cukor helyett nádcukrot, a hagyományos rizs helyett barna rizst használni.
Ebéd után pedig a legjobb szomjoltó a víz! Ha elég kitartóak vagyunk, minden babát hozzá lehet szoktatni a víziváshoz. Megéri erre az elején nagy figyelmet fordítani, mert akkor később sem az édes szörpöket, kólákat fogja előnyben részesíteni.
Jó főzőcskét és jó étvágyat babának, mamának, papának!

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisbabák tejigénye

Ahogy nő, minden kisbabának egyre több tejre lesz szüksége. Ennek ellenére, az etetéseket a baba …

Leave a Reply