Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A baba fürdetése

A baba fürdetése

Naponta egyszeri fürdetés elegendő a csecsemő számára. Az időpont lehet délelőtt vagy délután, azonban általában az esti szoptatás előtt javasolják, mert a frissítő fürdés után jobban esik az alvás. Ilyenkor már a család többi tagja is otthon van, megoszthatók a feladatok és a fürdetés élménydús szertartássá válik.
Első lépésben mindent gondosan elő kell készíteni, mert fürdetés közben nem hagyhatjuk magára a csecsemőt, hogy a szükséges dolgokat megkeressük. A pólyázóhely közelébe helyezzük azt a tálcát, amelyen az ápolási szereket tartjuk: a hintőport, a babakenőcsöt, az olajat, a tisztogató pálcikákat és egy puha hajkefét. Ezek egyike sem kerülhet a csecsemő kezébe később sem, amikor már nyúl érte, és érdeklődik. A kiömlő hintőpor bekerülhet az orrába, szájába, elővigyázatosság híján fulladást okozhat.
A pólyázóhelyre ajánlatos előkészíteni a tiszta öltözéket, először a felső ruházatot, a tipegőt, a hosszú ujjú pólót, vagy hideg időben a hálózsákot. Föléje az alsó ruházat kerüljön, a kis ing vagy a trikó mellé pedig a pelenkák. Az előkészített ruhák fölé frottír fürdőtörülköző kerül. Sokan törülköző nagyságú tetra anyagból készült betétet használnak, ami jó nedvszívó és naponta váltani lehet.
A szoba hőmérséklete mindössze egy-két fokkal legyen magasabb a megszokottnál, maximum 25°C-ot javasolt.
A babafürdőkádat és a pólyázót lehetőleg egymás közelébe készítse elő, hogy ne kelljen a fürdetéstől kipirult, nedves csecsemőt nagyobb távolságra vinni. A babafürdőkádat másra nem szabad használni, fürdetés után pedig alaposan ki kell mosni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bukás és csuklás

Bukás: Nagyon gyakori jelenség kisbabáknál az, hogy a büfiztetés során vagy etetés után egy kis …

Leave a Reply