Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A baba fürdetése

A baba fürdetése

Naponta egyszeri fürdetés elegendő a csecsemő számára. Az időpont lehet délelőtt vagy délután, azonban általában az esti szoptatás előtt javasolják, mert a frissítő fürdés után jobban esik az alvás. Ilyenkor már a család többi tagja is otthon van, megoszthatók a feladatok és a fürdetés élménydús szertartássá válik.
Első lépésben mindent gondosan elő kell készíteni, mert fürdetés közben nem hagyhatjuk magára a csecsemőt, hogy a szükséges dolgokat megkeressük. A pólyázóhely közelébe helyezzük azt a tálcát, amelyen az ápolási szereket tartjuk: a hintőport, a babakenőcsöt, az olajat, a tisztogató pálcikákat és egy puha hajkefét. Ezek egyike sem kerülhet a csecsemő kezébe később sem, amikor már nyúl érte, és érdeklődik. A kiömlő hintőpor bekerülhet az orrába, szájába, elővigyázatosság híján fulladást okozhat.
A pólyázóhelyre ajánlatos előkészíteni a tiszta öltözéket, először a felső ruházatot, a tipegőt, a hosszú ujjú pólót, vagy hideg időben a hálózsákot. Föléje az alsó ruházat kerüljön, a kis ing vagy a trikó mellé pedig a pelenkák. Az előkészített ruhák fölé frottír fürdőtörülköző kerül. Sokan törülköző nagyságú tetra anyagból készült betétet használnak, ami jó nedvszívó és naponta váltani lehet.
A szoba hőmérséklete mindössze egy-két fokkal legyen magasabb a megszokottnál, maximum 25°C-ot javasolt.
A babafürdőkádat és a pólyázót lehetőleg egymás közelébe készítse elő, hogy ne kelljen a fürdetéstől kipirult, nedves csecsemőt nagyobb távolságra vinni. A babafürdőkádat másra nem szabad használni, fürdetés után pedig alaposan ki kell mosni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

“Vacsoracsata”

Etetéskor kerüljünk mindent, amitől feszültté, idegessé válunk. Ne bosszankodjunk azon, hogy túl sok időt fordítottunk …

Hozzászólás