Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / Gyógynövényágy a biokertben

Gyógynövényágy a biokertben

Minden biokertbe kell fűszer és gyógynövényeket telepíteni! Jó helyük lehet az évelők között, de külön ágyba is gyűjthetjük őket. Földre helyezett, komposztfölddel megtöltött fakeretben jól elő tudjuk nevelni a házi használatra szánt, kis mennyiségű gyógynövényt. A miniágyakban könnyebb kielégíteni speciális igényeiket. Az egyes gyógynövény-fajokat ízlésünknek és szükségleteinknek megfelelően választhatjuk ki.
Általános tudnivalók
Üveg vagy fólia használatával vagy korábbra hozzuk a termést, vagy ősszel meghosszabbítjuk a fagyoktól veszélyeztetett kultúrák vegetációs idejét.
Fóliatakarás
A fóliás termesztés legegyszerűbb formája, amikor a növényeket, illetve az ágyást vázrendszer nélkül, közvetlenül takarjuk a fóliával. Ehhez természetesen megfelelő lyukakkal, hasítékokkal ellátott fóliát lehet felhasználni, ami az alatta levő növények növekedésének megfelelően tágul, kiterjed. A fóliatakaró alatt növekedést serkentő mikroklíma alakul ki. A takaró alatt a talaj könnyebben melegszik fel, s a nedvességet is jobban megőrzi. A fóliatakarást addig hagyjuk a növényeken, amíg az enyhe éjszakai fagyok nem akadályozzák a további növekedést.
Fólia alagút, fóliasátor
A fóliából készült alagutakhoz és sátrakhoz a növények fölé íves tartószerkezetre feszítjük a fóliát. Az alagút csupán 50 cm magas, a sátorban járni is lehet. Az ilyen építmények használata során ne feledkezzünk meg arról, hogy az erős napsütésben a hőmérséklet ezekben a termesztőberendezésekben gyorsan emelkedik, s ezért ilyenkor elkerülhetetlen a szellőztetés és az időnkénti árnyékolás.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Automata öntözés

Mindenki tudja ahhoz, hogy szép legyen a kert és a virágok gyönyörűen, pompázzanak szépségükben ahhoz …

Leave a Reply