Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / A díszfű felhasználási területei

A díszfű felhasználási területei

A kertben
A díszfű idegen a kertben, ha nem a neki megfelelő helyre telepítjük vagy körülötte a virágok nincsenek vele összhangban. A díszfüvek egymásnak legjobb társai. Különböző magasságú füvekből csodálatos forma- és színharmóniát alakíthatunk ki. A magas díszfüvek egyedül ültetve fejlesztik ki széles bokrukat, és csak így tudunk gyönyörködni sajátságos szépségükben.
Még nem alakultak ki a díszfüvek társnövényei. Itt azokra a dísznövényekre gondolunk, melyek mellett a füvek vonalas rajza, zöld foltja csak emeli a virágok hatását. Általánosságban mondhatjuk, hogy az ellentétes formák és színek szépek együtt.
A sötét bokrok hátteréből a füvek szépen rajzolódnak ki. Kerti létesítmények, padok, oszlopok, kutak, épület mellett a füvek egyenes száraikkal és lazán lehajló leveleikkel jó átmenetet képeznek a kerthez. A kertben kedvelt hely a pihenősarok, ahova a kerti bútorokat tesszük. Ezek lehetnek állandó építmények vagy alkalmilag kitett tárgyak. A padok vízszintes vonalát a háttérben néhány magas fűvel ellensúlyozhatjuk.
A kertnek ezt a meghitt — vendégváró — sarkát gyorsan növő díszfüvekkel hangulatosabbá tehetjük. Használhatjuk a magas füveket melléképületek eltakarására is.
A kerti berendezéshez tartozhat madáritató vagy kisebb vízmedence. Ebbe vízinövényeket ültethetünk és mellé a szárazabb talajba Arundo donax vagy Miscanthus fajokat, míg a nedvesebb földbe Molinia, Milium, Glyceria fajok kerülhetnek. Kis vízfelületek mellé illik a Pennisctum typhoideum „buzogány” virágzata, Phalaris, Puccinellia fajok vagy Baldigera arundinacea.
A sziklakertek merevebb formáit éppen a füvekkel kapcsolhatjuk a kert többi részéhez.
Virágágyásokban a füvekkel elválaszthatunk színeket és formákat. Az ágyások szélén szegélyt alakíthatunk ki különböző színű, alacsony díszfüvekből.
Kis területű házi kertekben ajánlatos az említett kerti létesítményeket és a magasabb bokrokat, virágokat a terület
szélére helyezni. Áttekinthető lesz a kertünk akkor is, ha a virágokat és díszfüveket az épület fala mellé telepítjük. A középső részt pázsittal vagy alacsony virágágyással töltjük ki. A széleken, a virágok között helyet kapnak a középmagas díszfüvek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Sárgadinnye (Cucumis melo)

A sárgadinnyének többféle fajtáját ismerjük. A nevük is különbözhet, színük is, sőt tápanyagtartalmuk is. Termelésük …

Leave a Reply