Fogzás

Fogzásnak nevezik a csecsemő első fogainak kibújását. A fogzás rendszerint hat-hét hónapos kor körül kezdődik és 18 hónapos korig a legtöbb tejfog megjelenik. A csecsemő erősen nyáladzik, szájába tömi az ujjait, rágja őket és minden keze ügyébe kerülő tárgyat. Csüng környezetén és ingerlékeny, nem alszik jól, s a szokásosnál többet sír, többet nyugtalankodik. E tünetek legnagyobb része közvetlenül a fogak kibújása előtt jelentkezik. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a fogzás tünetei között nem szerepel hörghurut, „pelenkakiütés”, hányás, hasmenés vagy étvágytalanság. Ezek valamilyen alapbetegség, és nem a fogzás tünetei.
Fogzáskor legfeljebb 1-2 tizeddel lehet magasabb a test hőmérséklete. A széklet esetleg lazább, de nem hasmenéses.

Súlyosnak tekinthető-e?
A fogzás és a fogzással kapcsolatos tünetek sohasem súlyosak.

Mi a teendő?
Ha a csecsemőnek nincs más tünete, és nem tudunk rájönni, hogy miért olyan nyűgös, tapintsuk meg a fogínyét. Fogzáskor kemény, éles recét fogunk tapintani. Az íny duzzadt és vörös lesz.

Tünetek
• Erős nyáladzás.
• Kéz és más tárgyak harapdálása.
• Ingerlékenység.
• Álmatlanság.
• Duzzadt, vörös íny a fog előbújásának helyén.

Mikor forduljunk orvoshoz?
Nem szükséges orvoshoz fordulnunk, hacsak nincsenek a fogzással semmilyen kapcsolatban nem álló, egyéb tünetei a csecsemőnek.

Mit várhatunk az orvostól?
• Az orvos tanácsot ad, miképp birkózzunk meg a fogzással kapcsolatos problémákkal. Lehetséges, hogy a gyulladás csökkentésére enyhe – és csak rövid ideig használható – fájdalomcsillapítót is felír.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bárányhimlő

A bárányhimlő fertőző vírusos betegség. A fertőzésen a gyermekek nagy része átesik. A bárányhimlő vírusa …

Fogzás

Tapasztalataink szerint azok a kisbabák, akik már az első napoktól fogva a napirend szerint élnek, és megfelelő alvási szokások alakultak ki náluk, nagyon ritkán szenvednek a fogzástól. Több, mint 300 csecsemő gondozásában segédkeztünk ez idáig, és mindössze egy pár kisbabánál okozott csak gondot az éjszaka során a fogzás. Ezekben az esetekben ez általában akkor fordult elő, amikor a zápfogak kibújtak, és akkor is csak pár napig. Azt vettük észre, hogy azok a kisbabák, akik éjszaka felébrednek a fogzás miatt, sokkal inkább a
korábban has fájós, és nem megfelelő alvási szokásokat kialakított csecsemők közül kerültek ki.
Ha kisbabádnak jönnek a fogai, és ezért éjszaka felébred, de ezután gyorsan újra el is alszik ha kap egy játszó cumit, vagy egy kicsit ringatod, akkor minden valószínűség szerint nem azért ébred fel, mert jönnek a fogai. Azt a kisbabát, aki a fogzás okozta fájdalomtól szenved nehezen lehet újra elaltatni, illetve napközben is nyugtalan, nem csak éjszaka. Mi ebben az esetben azt tanácsoljuk, hogy olvasd át a sorozatos éjszakai, illetve kora reggeli felkelésről leírtakat, hogy kizárhass minden egyéb olyan okot, ami a kisbabát felébresztheti.
Ha meg vagy győződve arról, hogy kisbabád azért ébred fel éjszaka többször is, mert jönnek a fogai, és ez komoly fájdalmakat okoz neki, akkor azt tanácsolom, hogy kérd ki a gyermekorvos tanácsát egy paracetamol tartalmú gyógyszer esetleges alkalmazására vonatkozólag. Míg a fogzással járó fájdalom természetes, és okozhat egy pár álmatlan éjszakát, ez soha nem tarthat tovább néhány hétnél Ha úgy látod, hogy kisbabád nagyon rosszkedvű, láza van, és az étvágya is csökken vagy hasmenése van, akkor mihamarabb orvoshoz kell vinned. Sok esetben mi azt vettük észre, hogy az a fájdalom, amiről a szülők azt gondolták, hogy csak a fogazás okozhatta, gyakran torokfájás volt.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply