Kezdőlap / Tag Archives: láz

Tag Archives: láz

A láz természetes csillapítása

Biztos, hogy mindenkinél előfordult már az a kellemetlen érzet, hogy forrónak érezzük magunkat, nem jól vagyunk, izzadunk. Ha bedugjuk a hőmérőt a megfelelő helyre, a lázmérő higanyszála felfut, vagy a digitális mérő magas értéket mutat. Ha az érték magasabb, mint 38′, akkor lázasak vagyunk. Sokan elbagatelizáljuk a dolgokat, mások pedig …

Érdekel a cikk folytatása? »

Coccidiodomycosis

A coccidiodomycosis egy gombás megbetegedés melyet a Coccidioides immitis elnevezésű gombafaj okoz. Ez a fertőzést is mint a Blasztomikózis a tüdőt támadja meg. Elnevezése még a San Joaquin-láz. Főleg legyengült immunrendszerű embereknél alakulhat ki. Különösen veszélyeztetetek az AIDS-es betegek. A betegség az Amerikai kontinensen a leggyakoribb. A spórák a talajban …

Érdekel a cikk folytatása? »

Csontvelőgyulladás

A csontvelőgyulladás a csont rendkívül ritka bakteriális fertőzése. Noha a test bármely csontjában jelentkezhet, leggyakrabban a kar és lábszár csontjait támadja meg, de része lehet a szervezet általános fertőzöttségének, a szepszisnek is. A csontban genny termelődik, a környező felület fájdalmasan érzékeny lesz. A csontot fedő bőrréteg egy-két napon belül megduzzad, …

Érdekel a cikk folytatása? »

Homeopátiás szerek: Belladonna

A Belladonna, az az a maszlagos nadragulya a burgonya félék családjába tartozó növény. Az őstinktúrát a virágzás idején az egész növényből készítik, hatóanyagainak többsége a levelekben található. Főként paraszimpatikus hatású alkaloidákat tartalmaz: kiemelten atropint, valamint hioszciamint, szkopolamint. Négy nagy területen hatékony: Lázas és gyulladásos betegségeknél, a nyálkahártyákon, a szív- és …

Érdekel a cikk folytatása? »

Gyógyulás megfázásból természetesen

Mindenki fázott már meg télen vagy éppen a szeszélyes időjárás miatt ősszel vagy tavasszal. Ilyenkor a legtöbb ember elmegy az orvoshoz, az felír neki valamilyen gyógyszereket, amiktől a javulást várja. Ezek után a beteg vagy szedi a gyógyszereket és dolgozik közben vagy, ha teheti akkor otthon marad és ott szedi …

Érdekel a cikk folytatása? »

A háromnapos láz

A háromnapos lázra halvány rózsaszínű, a rózsahimlőre emlékeztető kiütések jellemzőek, ezért gyakori a téves diagnózis, másrészt a betegség lezajlása során jelentkező kiütéseket nagyon gyakran gyógyszer-érzékenységnek diagnosztizálják. Vírusos eredetű, jóindulatú, de általában heves tünetekkel zajló betegség. A csecsemő vagy kisded láza hirtelen magasra szökik, nehezen csillapítható. Orvosi vizsgálat enyhén vérbő torokképleteket, …

Érdekel a cikk folytatása? »

Ízületi gyulladás (arthritis)

Mit nevezünk így? Az ízületi gyulladás két legelterjedtebb változata a reumás, illetve a csont-ízületi gyulladás (osteoarthritis). A reumás ízületi gyulladás során az ínszalagok gyulladnak be. Noha a betegség bármelyik ízületet megtámadhatja, a kisebbek, – mint a kéz és a lábfej ízületei – fogékonyabbak. A csont-ízületi gyulladás a forgókban lévő porckorongok …

Érdekel a cikk folytatása? »

Alzheimer-kór

Az emlékezőképesség lassú, fokozatos, visszafordíthatatlan elvesztését jelenti. Mi okozza? Az agy középső területeiből eredő, és a szürkeállományba felnyúló idegeket rendellenes fehérjelerakódások összekuszálják. Ahogy ez a folyamat előrehalad, a sejtekhez oxigént és tápanyagot szállító erek degenerálódnak, és az idegsejtek elhalnak. Az elhalt idegek között csökken az ingerületet szállító kémiai anyagok (az …

Érdekel a cikk folytatása? »

A lázterápia

Tudvalevő, hogy a daganatos betegeknél úgy a masszázs, mint az egyéb fizikoterápiás gyógymódok kontraindukált (ellenjavallt) eljárások. Ezek közül csak egy speciális eljárásnak van gyógyító hatása. Ez pedig az infravörös úgynevezett hypertermia kezelés. Ezen kezelés körül is igen hangos szakmai viták folynak még napjainkban is, pedig az eljárás már nem új …

Érdekel a cikk folytatása? »

Védelem a szabad gyökök ellen

A szabad gyökök elleni védelmünket az antioxidánsoknak nevezett különleges mikrotápanyagok jelentik. Az antioxidánsok olyan vegyületek, melyek meg tudják óvni az ételeket – elsősorban a zsírokat és az olajokat – az oxidálódástól, vagyis az avasodástól. Amint az elnevezésükből is kiderül, azáltal nehezítik meg a szervezetünket alkotó anyagok oxidációját, hogy meggátolják egyesülésüket …

Érdekel a cikk folytatása? »