Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Kelés (furunkulus, karbunkulus)

Kelés (furunkulus, karbunkulus)

A kelés nagy kiterjedésű, érzékeny, vörös, bőrből kiemelkedő duzzanat. Akkor jön létre, ha a szőrtüsző gennykeltő baktériummal fertőződik. (Ha a fertőzés a szőrtüsző fölött, a bőrfelszín közelében zajlik, akkor pattanásról beszélünk.) A gennyel teli duzzanatnak fokozatosan fehér vagy sárga lesz a közepe, és két-három nap múlva kifakad, de kifakadás nélkül is lassan felszívódva begyógyulhat. Mivel a szőrtüszők szoros közelségben vannak egymással, a baktériumok nagy területet megfertőzhetnek, ami a kelések számának szaporodását, összeolvadását (karbunkulus) okozhatja. Leggyakrabban az arcon jelennek meg, illetve olyan területen, ahol nyomás éri a testet.

Súlyosnak tekinthető-e?
Visszatetsző megjelenése ellenére a kelés nem súlyos betegség. Ám rendkívül fájdalmas lehet, különösen ha csontos terület felett, például állkapcson vagy homlokon fejlődik ki, ahol szorosan megfeszül a bőr.

Mi a teendő?
Ha a gyermek lüktető fájdalmat érez, ne engedjük, hogy kaparja vagy nyomkodja az érintett felületet.
A fertőzés terjedésének megakadályozása céljából mossuk le a bőrt alkohollal, ezután tegyünk steril gézlapot a kelésre.
Még érett állapotban se nyomja ki a kelést. Ezzel továbbterjed a fertőzés a környező felületre, és csak ront a helyzeten.

Mikor forduljunk orvoshoz?
Forduljunk mielőbb orvoshoz, ha a kelés öt nap alatt nem érik meg, ha nagy fájdalommal jár, mert csontos terület felett helyezkedik el vagy kényelmetlen helyen – például hónaljban – keletkezett. Közöljük az orvossal, ha a kelés közepéből vörös csíkok indultak el. Ez a fertőzés terjedésére utal.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bárányhimlő

A bárányhimlő fertőző vírusos betegség. A fertőzésen a gyermekek nagy része átesik. A bárányhimlő vírusa …

Leave a Reply