Influenza

Az influenzának, akárcsak a megfázásnak, vírus a kórokozója, és tünetei is hasonlóak: nátha, torokfájás, köhögés és láz, nemkülönben hidegrázás és végtag-fájdalom. Az influenzának, akár a többi vírusfertőzésnek, nincs gyógymódja, és általában három-négy napig tart. Ha nem lép fel felülfertőzés, többnyire tüneti kezelésre van csupán szükség.

Súlyosnak tekinthető-e?
Jóllehet az influenzát magas láz kíséri, súlyos szövődmények ritkán fordulnak elő. De mint minden vírusfertőzésnél, a természetes ellenállás itt is csökken, és felülfertőzés – például tüdőgyulladás, hörghurut, középfül- vagy hallójárat-gyulladás-előfordulhat. Az influenza súlyosabb formát ölt asztmás vagy cukorbeteg gyerekeknél.

Mi a teendő?
Három-négyóránként mérjük meg a gyerek hőmérsékletét, ha lázas, forduljunk orvoshoz. A láz és a végtagokban érzett fájdalom csillapítására adjunk a gyereknek láz- és fájdalomcsillapítót és fektessük ágyba.
Ne erőltessük az evést, inkább itassuk gyakran a gyereket
Hasmenés esetén ne adjunk tejet. Gyakran és kis adagokban fogyasztott hígított gyümölcslé, tea vagy limonádé a legeredményesebb eszköz az izzadással és lázzal elveszített folyadék pótlására. Ha közvetlenül a hurutos tünetek kezdete után kiütés jélenik meg, a gyerek valószínüleg nem influenzás, hanem kanyarója lehet.

Mikor forduljunk orvoshoz?
Forduljunk orvoshoz, ha a gyermek lázas. Figyeljük, nem fokozódik-e a köhögése, ami jelezheti, hogy
a fertőzés átterjedt a tüdejére, nincs-e fülfájása, ami középfülgyulladásra utal, vagy nem jön-e orrmelléküreg gyulladást sejtető gennyes, sárga váladék az orrából. Akkor is keresse fel az orvost, ha kanyaróra gyanakszik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Körömgomba

A körömgomba nem csupán esztétikai probléma, időskorban az emberek 50%-a fertőzött lehet. Azért ilyen magas …

Hozzászólás